Kokárda perec
Hagyományos

Kokárda perec

Kelt tészta Sós
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Ez a kokárda formájú perec nemcsak finom, hanem méltó dísze is lehet az ünnepi asztalnak. A puha, foszlós tészta pirospaprikával és pestóval kapja meg a magyar zászló színeit, így igazán látványos és különleges finomság március 15-ére. Egyszerű elkészíteni, mégis garantáltan ünnepi hangulatot teremt!

Hozzávalók

Tésztához

  • 65 dkg (650 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 2 tk (10 g)
  • 2 tk (10 g) kristálycukor
  • 25 g (fél kocka) friss élesztő
    VAGY
    1 csomag (7 g) szárított élesztő
  • 2 dl (200 g) tehéntej (2,8%)
  • 1,5 dl (150 g) víz
  • 50 g vaj

Piros tésztába

  • 10 g pirospaprika (őrölt)
  • 10 g víz

Zöld tésztába

  • 50 g pesto
    VAGY
    friss bazsalikom
  • kb. 30 g búzafinomliszt (BL 55)

A kenéshez

  • 1 egész tojás (M-es)

A recept

A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos vizes tejet. Belerakjuk a hideg vajat. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz.

Dagasztás után 3 db-ba vágjuk

  • Egyharmada marad natúr.
  • Egyharmadába belegyúrjuk az őrölt pirospaprikát (ha szükséges, egy kis vizet adunk hozzá, hogy könnyebben eldolgozható legyen).
  • Az utolsó harmadába beledolgozzuk a pestót (ha túl lágy lenne, egy kevés lisztet adhatunk hozzá).

Ezután 40 percet kelesztjük a három gombócot.

8 egyenlő részre osztjuk mindegyik gombócot, majd rúddá sodorjuk őket. Semmiképpen ne legyünk "erőszakosak" a tésztával. Ha nem akar nyúlni , akkor hagyjuk néhány percig kelni és folytassuk a sodrást tovább. Ha nagyon nyújtjuk a tésztát, akkor elszakadhatnak a sikérszálak és "csíkos" lesz a perec.

Mindegyik színből fogunk 1-1 szálat és összecsavarjuk, majd csinálunk belőle egy karikát úgy, hogy két szárat hagyunk alul. A találkozási ponton lenyomjuk a tésztát.

Szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk a kész pereceket, majd lekenjük őket egy felvert egész tojással. 30 percig kelni hagyjuk őket.

200 fokra előmelegített sütőbe (alul-felül sütés) tesszük őket kb. 15-20 percre. Akkor vegyük ki ha már szép barna mindegyik.

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.