Köcsögösbab
Hagyományos Cukor- és finomlisztmentes

Köcsögösbab

Főétel
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Sokfelé főznek az országban cserépedényben, de a köcsögösbab a mohácsiak jellegzetes babgulyás jellegű étele. Tipikusan ahány ház/köcsög annyi féle. Mióta családi házban élünk férjem is előszeretettel főzi, hiszen nagyon egyszerű étel. A titka az, hogy nem kell kevergetni. Miután összeállítottuk nincs más dolgunk, mint a tűz egyik oldalára rakni. A hőmérséklet-különbség hatására a leves forogni kezd a köcsög belsejében. A hátránya, hogy 3-6 óra is szükséges lehet mire elkészül a levesünk. Különlegessége még, hogy nincs benne rántás. Sokan érdeklődtek, hogy mi is ez az étel, így gondoltam leírom nektek, hogy a mi verziónk miből is áll. Én legtöbbször vasedényben sült fehér cipót készítek hozzá, de van hogy héveknédlit.

Hozzávalók

4,5 literes köcsögbe

  • 50 dkg (500 g) füstölt sertéstarja
  • 50 dkg (500 g) száraz menyecskebab
  • 50 dkg (500 g) sertéscomb
  • 40 dkg (400 g) sárgarépa
  • 10 dkg (100 g) fehérrépa
  • 150 g vöröshagyma
  • 20 g fokhagyma
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint paprikakrém
  • 10 g pirospaprika (őrölt)
  • 1 ek sertészsír
    VAGY
    60 g kockázott kisütött füstölt szalonna
  • néhány levél lestyán
  • néhány szál petrezselyemzöld
  • kevés zellerzöld
  • kb 5 db füstölt sertésbőrke
  • köcsög nyakáig víz

A recept

A babot egy éjszakára beáztatjuk. A húsokat 1 cm * 1 cm-es kockákra vágjuk. A zöldségeket megpucoljuk, majd karikákra vágjuk. Hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, majd egyben hagyjuk. 

Rétegezzük az előkészített hozzávalókat. Felöntjük vízzel és sózzuk, majd a tűz egyik oldalára helyezzük. A fedőt is rárakjuk.

A többi ízesítőt csak akkor rakjuk bele, ha már félig megfőtt a bab, így könnyebben beállíthatjuk a leves sósságát, mivel azt nagyban befolyásolja a füstölt hús is.

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.