
Hagyományos
Cukor- és finomlisztmentes
Köcsögösbab
Főétel
Belépés
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Regisztráció
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
Regisztráció

Sokfelé főznek az országban cserépedényben, de a köcsögösbab a mohácsiak jellegzetes babgulyás jellegű étele. Tipikusan ahány ház/köcsög annyi féle. Mióta családi házban élünk férjem is előszeretettel főzi, hiszen nagyon egyszerű étel. A titka az, hogy nem kell kevergetni. Miután összeállítottuk nincs más dolgunk, mint a tűz egyik oldalára rakni. A hőmérséklet-különbség hatására a leves forogni kezd a köcsög belsejében. A hátránya, hogy 3-6 óra is szükséges lehet mire elkészül a levesünk. Különlegessége még, hogy nincs benne rántás.
Sokan érdeklődtek, hogy mi is ez az étel, így gondoltam leírom nektek, hogy a mi verziónk miből is áll.
Én legtöbbször vasedényben sült fehér cipót készítek hozzá, de van hogy héveknédlit.
Hozzávalók
4,5 literes köcsögbe
-
50 dkg (500 g) füstölt sertéstarja
-
50 dkg (500 g) száraz menyecskebab
-
50 dkg (500 g) sertéscomb
-
40 dkg (400 g) sárgarépa
-
10 dkg (100 g) fehérrépa
-
150 g vöröshagyma
-
20 g fokhagyma
-
ízlés szerint só
-
ízlés szerint paprikakrém
-
10 g pirospaprika (őrölt)
-
1 ek sertészsírVAGY60 g kockázott kisütött füstölt szalonna
-
néhány levél lestyán
-
néhány szál petrezselyemzöld
-
kevés zellerzöld
-
kb 5 db füstölt sertésbőrke
-
köcsög nyakáig víz

A recept
A babot egy éjszakára beáztatjuk. A húsokat 1 cm * 1 cm-es kockákra vágjuk. A zöldségeket megpucoljuk, majd karikákra vágjuk. Hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, majd egyben hagyjuk.
Rétegezzük az előkészített hozzávalókat. Felöntjük vízzel és sózzuk, majd a tűz egyik oldalára helyezzük. A fedőt is rárakjuk.
A többi ízesítőt csak akkor rakjuk bele, ha már félig megfőtt a bab, így könnyebben beállíthatjuk a leves sósságát, mivel azt nagyban befolyásolja a füstölt hús is.
receptek További receptek hagyományos kategóriában
Hagyományos
Hagyományos
Klasszikus receptek, ahogy mindig is szeretted – a megszokott ízek és elkészítési módok garantált sikerrel!

Kifli
Gubakifli
Bővebben
Hagyományos
Hagyományos
Klasszikus receptek, ahogy mindig is szeretted – a megszokott ízek és elkészítési módok garantált sikerrel!

Zsemle
Tigris zsemle zsiráfmintával
Bővebben
Hagyományos
Cukor- és finomlisztmentes
Hagyományos
Klasszikus receptek, ahogy mindig is szeretted – a megszokott ízek és elkészítési módok garantált sikerrel!

Köret
Konfitált fokhagyma
Bővebben
receptek További receptek főétel kategóriában
Egészségtudatos
Egészségtudatos
Tápanyagdús, ízletes és könnyen elkészíthető receptek, amelyek segítenek fenntartani az egészséges életmódot a mindennapokban.

Főétel
Cukkini fasírt
Bővebben
Hagyományos
Hagyományos
Klasszikus receptek, ahogy mindig is szeretted – a megszokott ízek és elkészítési módok garantált sikerrel!

Főétel
Sóska mártás
Bővebben
Hagyományos
Hagyományos
Klasszikus receptek, ahogy mindig is szeretted – a megszokott ízek és elkészítési módok garantált sikerrel!

Főétel
Fasírt
Bővebben

blog Tippek Kálcitól
hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban
Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.