Káposztás húsgombóc - (Töltött káposzta)
Hagyományos

Káposztás húsgombóc - (Töltött káposzta)

Főétel
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
A mi töltött káposztánk két kultúra ötvözéséből alakult ki. Az egyik nagymamám sváb a másik székely volt. Anyukám kétféle töltött káposztát ismert és szerette mindkét verziót, ezért a két receptet ötvözve kialakult a mi családi káposztás húsgombóc-unk. Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom.

Hozzávalók

Húsgombóchoz

  • 700 g sertéshús (darált)
  • 1 db tojás (M-es)
  • 100 g rizs
  • 1 fej (150 g) vöröshagyma
  • 2 tk (10 g)
  • 1 tk feketebors (őrölt)

Összeállításhoz

  • 1 fej (150 g) vöröshagyma
  • dinszteléshez napraforgóolaj
  • 2 tk pirospaprika (őrölt)
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 300 g füstölt sertéshús
  • 1,5 l víz

Rántáshoz

  • 2 ek (40 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 40 g napraforgóolaj
  • 2 tk pirospaprika (őrölt)
  • 2 gerezd fokhagyma

A recept

Az összes vöröshagymát apróra vágjuk és olajon üvegesre pirítjuk. (A gombóchoz valót és ami az összeállításhoz kell azt is)

A töltelékhez összekeverjük a húst, rizst, tojást, a vöröshagyma egynegyedét megdinsztelve (kb 50 g), sózzuk, borsozzuk. A tölteléket jól összedolgozzuk. Gombócokat gyúrunk belőle.

A maradék vöröshagymából olajon pörkölt alapot készítünk két teáskanál pirospaprikával. 

A savanyú káposztát beáztatjuk, majd kinyomkodjuk. Az egyharmadát a pörkölt alapra rakjuk. Erre megy a gombócok fele, fele füstölt hússal. Ismét káposzta, majd gombóc hússal, végül a tetejére káposzta. Felöntöm annyi vízzel, ami ellepi. Lassú tűzön főzzük addig, amíg a rizs meg nem fől a gombócok közepén is. 

Ha megfőttek a gombócok, akkor kiszedjük őket és két evőkanál lisztből világos zsemleszínű rántást készítünk, amibe belerakjuk az apróra vágott fokhagymát és két teáskanál pirospaprikát. Ezzel berántjuk a káposztát. Ha forrt egyet, visszapakoljuk a gombócokat!

Tejföllel  és friss kenyérrel tálaljuk a Káposztás húsgombóc-ot! 

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.