Kakaóscsiga (darázsfészek)
Hagyományos

Kakaóscsiga (darázsfészek)

Kelt tészta Édes
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Kedvenced a kakaóscsiga, de sosincs benne elég töltelék? A puha tészta pártolója vagy? Akkor most nézd meg a receptet és készítsd el magadnak. Családi kedvencünk ez a nem túl édes, de nagyon szaftos, puha kelt kakaóscsiga. Ha jól van elkészítve, akkor folyik ki belőle a töltelék. VIGYÁZAT lehetetlen kultúráltan fogyasztani. A fejed búbja is kakaós lesz!!!!! Diétázók se csüggedjenek, van DIÉTÁS CSIGA verzióm is A fahéjt kedvelőknek pedig a FAHÉJAS CSIGÁt ajánlom

Hozzávalók

Tésztához

  • 60 dkg (600 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 2 tojássárgája
  • 30 g friss élesztő
    VAGY
    9-10 g szárított élesztő
  • 1 púpos ek (20 g) kristálycukor
  • 3 dl langyos tehéntej (2,8%)
    VAGY
    3 dl langyos növényi tej
  • 2 ek napraforgóolaj

Töltelékhez

  • 20 dkg (200 g) porcukor
  • 10 dkg (100 g) holland kakaópor
  • 20 dkg (200 g) puha vaj
    VAGY
    20 dkg (200 g) puha sütőmargarin

Locsoláshoz

  • 2 dl habtejszín
    VAGY
    1,5 dl tehéntej (2,8%)

A recept

Kimérjük a lisztet, a közepébe mélyedést készítünk. Ide morzsoljuk az élesztőt és szórjuk a cukrot. Ráöntjük a langyos tejet, belerakjuk a 2 tojássárgáját és belemérjük az olajat. Alaposan kidagasztjuk a tésztát.
Keményebb, kenyértészta állagot kell kapnunk. 
45 percig langyos helyen pihentetjük. 
Utána kb fél cm vékony négyzet alakra kinyújtjuk. Kb 40*40 cm
Megkenjük az összekevert töltelékkel. Ez gyakorlatilag egy krém lesz, amit rákenünk. 
A tésztát henger alakúra felcsavarjuk és kb. 2,5 cm cm széles karikákat vágunk belőle. Összesen 15 csigára vágjuk. Én egy teáskanalat szoktam fogni és kb azt a szélességet vágom le.
Egy magas falú tepsit vagy lábast (nálam 26*40 cm) margarinnal bekenünk és a tésztakarikákat szorosan belefektetjük. 
Ha nem elég szorosan vannak akkor félő, hogy kiszáradnak. Jól össze kell kelniük. 
Fél óráig kelesztjük. Előmelegített sütőben alul felül sütésen 180 oC-on pirosra sütjük. 

TIPP: Sose használjunk légkeverést, mert kiszárítja!

Amikor teteje egy picit pirosra sült, az egészet 2 dl habtejszínnel meglocsoljuk (kb 20 perc sütés után). Korábban ne locsoljuk, mert összeeshet a tészta! 

Utána még kb 10 percre visszatoljuk a sütőbe, hogy a kakaóscsiga beszívja a tejszínt.

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.