Kakaós rugelach
Hagyományos

Kakaós rugelach

Kelt tészta Édes
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
A rugelach (ejtsd: „rugeláh”) eredetileg zsidó eredetű sütemény. Az én változatom egy puha, kelt tésztás verzió – gazdagon megkenve kakaós-vajas töltelékkel, majd feltekerve, ahogy a klasszikus kakaós csigát is ismerjük, csak mini változatban. A tészta különlegessége a krémsajt, ami még puhábbá és lágyabbá teszi az állagát, a vaj és a tojás pedig segít abban, hogy foszlós és gazdag legyen. Egy db ebből a süteményből olyan, mintha a kakaós csiga és a legfinomabb sörkifli találkozna egy kis kávéházi eleganciával. Ideális reggeli mellé, uzsonnára vagy ünnepi süteményként is.

Hozzávalók

Tésztához (34 db csigához)

  • 55 dkg (550 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 1 tk (5 g)
  • 60 g kristálycukor
  • 25 g friss élesztő
    VAGY
    7 g szárított élesztő
  • 2 dl (200 g) tehéntej (2,8%)
  • 100 g sajtkrém
  • 50 g vaj
  • 1 db tojás (M-es)

Töltelék

  • 120 g vaj
  • 120 g porcukor
  • 60 g holland kakaópor
  • 1 evőkanál rumaroma

Cukorsziruphoz

  • 150 g kristálycukor
  • 0,5 dl (50g) víz

A recept

A lisztet beleöntjük egy keverőtálba, mehet hozzá a só, beleszórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt és 
A tejet langyosra melegítjük, majd simára keverjük a krémsajttal, és az élesztőre öntjük. Hagyjuk felfutni az élesztőt, majd beletesszük a tojást. Alaposan elkeverjük, és beledaraboljuk a hideg vajat, majd kidagasztjuk. Nagyon puha, jól formázható tésztája van, ami a magas zsíradék tartalom miatt nem ragad.
45 percet hagyjuk kelni a tésztát.
 A megkelt tésztát lisztezett felületen olyan vékonyra nyújtjuk, amennyire csak tudjuk. 

A tölteléket kikeverjük úgy, hogy a vajat szobahőmérsékletűre hagyjuk melegedni. Így nem lesz a töltelék se folyós se kemény, pont kenhető.

A tészta kétharmadát megkenjük a töltelék felével. Először a töltelék nélküli oldalt hajtjuk középre, majd a megkent oldalt is ráhajtjuk. Ezután újra kinyújtjuk, a maradék töltelékkel ismét megkenjük a tészta kétharmadát, és ugyanúgy meghajtogatjuk, mint előzőleg. 

Újra kinyújtjuk amekkorára csak bírjuk. Félbe vágjuk, majd mindkét felét kb. 17 háromszögre felvágunk.

Feltekerjük kifli alakúra a körcikkeket. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket.

Addig hagyjuk kelni, amíg melegszik a sütő (kb. 15 perc) A sütőt alul felül sütésen 180 fokra előmelegítjük. Vagy légkeverésen 160 fokra.

Aranybarnára sütjük, kb. 25 perc alatt a kakaós rugelach-ot.

Amíg sül, a cukrot a vízzel közepes lángon felforraljuk. Addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik és felhabzik.

Ha kisültek, akkor vékonyan lekenjük őket cukorsziruppal. (Marad bőven belőle, nem kell rátenni mindet)

Olyasmi a végeredmény, mint a fornetti girella, de ha egyszer elkészíted ezt a receptet, többet nem veszel bolti változatot – a házi mindent visz! 

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.