Kakaós fonott kalács
Hagyományos

Kakaós fonott kalács

Kelt tészta Édes
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Ennek a kakaós fonott kalács-nak a receptje ugyanaz, amit évek óta készítek húsvétkor csak most megbolondítottam egy kis kakaóval. Ha nem szeretnétek, hogy a kalács fele kakaós legyen, csak kattintsatok a FONOTT KALÁCS receptemre. Mindkettő tökéletesen puha és nem szárad ki másnapra sem.

Hozzávalók

Tésztához

  • 0,55 kg (550 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 2,5 dkg (25 g) friss élesztő
  • 1 db tojás (M-es)
  • 1 db tojássárgája
  • 50 g sütőmargarin
    VAGY
    50 g vaj
  • 1 dl (100 g) tehéntej (2,8%)
  • 1,5 dl (150 g) habtejszín
  • 3 ek (60 g) kristálycukor
  • csipet

Kakaós tésztához

  • 20 g tehéntej (2,8%)
  • 10 g holland kakaópor
  • 5 g kristálycukor

Tetejére

  • 1 db tojás (M-es)

A recept

A lisztet egy tálba szitáljuk és belerakjuk a csipet sót. A közepébe mélyedést csinálunk.

Ide szórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt és erre öntjük a langyos tejszínes tejet.
Hagyjuk kicsit felfutni az élesztőt.

Belerakjuk a tojást és sárgáját is, valamint a puha, de nem folyós margarint (vajat) is.

Kidagasztott tésztát egy órát kelesztjük langyos helyen.

Ha letelt az egy óra, akkor lisztezett deszkára borítjuk.

Elfelezzük a tésztát (kb. 0,5 kg/db lesz)

Az egyik felébe belegyúrjuk az előzőleg kikevert cukros, kakaóporos tejet.

Annyi felé vesszük ahányas fonást szeretnénk csinálni (6-os fonásnál 3 fehér-3 kakaós) és gombócokká formázzuk őket.

10 percet hagyjuk kelni a gombócokat, majd elkezdjük rúddá sodorni őket. Vigyázzunk, hogy ne sérüljön a szerkezete a tésztának, finoman bánjunk vele. Ha úgy látjuk, hogy nem nyúlik, akkor tegyük félre pár percre még kelni. és utána folytassuk a sodrást.

Megfonjuk a kalácsot. úgy hogy felváltva rakunk egy kakaós és egy fehér rudat.

Ha készen van, akkor szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és felvert egész tojással megkenjük a tetejét.

Kelni hagyjuk kb 45 percet. Minimum duplájára keljen.

Kelesztés közben előmelegítjük a sütőt 170-180 fokra alul felül sütésen.

Ismét lekenjük a tetejét tojással.

Forró sütőbe tolva kb 35-40 perc alatt készre sütjük. Én a leglalsó polcra tettem. Lehet hogy a sütés vége felé szükség lesz alufóliával letakarni, ha elkezd nagyon sülni a teteje. Vagy az is jó megoldás, ha csak alul sütésre kapcsoljuk a sütőnket.

Vélemények

  • Amióta a kakaós kalácsodat sütöm nem kellett boltban vennem, az első kalács, ami tényleg foszlós volt, puha és finom. Ez inspirált, hogy igenis tudok finom pékárukat sütni
    Krisztina

    Krisztina

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.