Kakaós csiga házi leveles tésztából
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
RegisztrációHozzávalók
A recept
A lisztbe belekeverjük a sót, a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt. Rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos tejet. Kicsit megkeverjük és megvárjuk, amíg az élesztő felfut. Belerakjuk a tejbe a 20 g hideg vajat és az egy egész tojást. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz. Dagasztás után nem kelesztjük, hanem azonnal 9 darabra vágjuk (kb. 76 g/db).
Gombócokká formázzuk őket, majd egyesével kb. 20 cm x 11 cm méretű téglalapokat nyújtunk belőlük. Amíg a nyújtásokat végezzük, addig a gombócokat takarjuk le, hogy ne száradjanak ki. Ha kinyújtottuk őket egyformára, akkor egy lisztezett tányérra lerakunk egy tésztát, majd bekenjük 10 g puha vajjal, erre újra tésztát rakunk és vajat kenünk. Így sorban, amíg el nem fogynak. A tetejére már nem kell vaj.
Ezt a halmot tányérral együtt berakjuk kb. 30 percre a mélyhűtőbe, hogy a vaj újra megkeményedjen. Ha letelt az idő, akkor lisztezett felületre borítjuk és olyan nagyra nyújtjuk, amilyenre csak tudjuk. Kb. 42 cm x 55 cm már megfelelő.
Bekenjük a lapot a kikevert kakaós krémmel és a rövidebb oldalánál fogva feltekerjük. A kapott 42 cm-es rudat 12 db 3,5 cm-es korongra vágjuk, majd szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk. Folpackkal vagy zacskóval lefedjük őket.
SZOBAHŐMÉRSÉKLETEN: Ha hamar szeretnénk fogyasztani, akkor 24–25 fokon kb. 1,5 óra alatt megkelesztjük őket, majd előmelegítjük a sütőt 200 fokra alsó-felső sütésen.
HŰTŐBEN: Ha reggelire szeretnénk elkészíteni, akkor éjszakára az egész tepsit hűtőszekrénybe rakjuk, majd reggel ébredéskor kitesszük a pultra 30 percre melegedni. Ha letelt a fél óra, bemelegítjük a sütőt 200 fokra alsó-felső sütésen.
MINDKÉT ESETBEN: 200 °C-on 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük a kakaós csigákat