Kakaós csiga házi leveles tésztából
Hagyományos

Kakaós csiga házi leveles tésztából

Kelt tészta Édes
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Ezen receptem története akkor vette kezdezét, amikor egy követőm kíváncsian érdeklődött, van-e a tarsolyomban olyan recept, ami ideális a leveles tésztás kakaóscsiga elkészítéséhez. A válaszom az volt, hogy persze hogy van, méghozzá az egyszerű croissant. Az események váratlan fordulatot vettek, és ebből az ötletből született meg az első olyan receptem, amit a követőim próbáltak ki előbb, mint én magam. Hiszen az ajánlásomra többen is nekifogtak a Kakaós csiga elkészítésének házi leveles tésztából, és a visszajelzéseik alapján úgy éreztem, hogy eljött az ideje, hogy megosszam a recept pontos lépéseit. Ez a különleges konyhai kaland tehát egyfajta együttműködés és inspiráció eredménye lett, ami ötvözi az egyszerű croissant és a kelt kakaós csiga legfinomabb jellemzőit.

Hozzávalók

Tésztához

  • 40 dkg (400 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 1 tk (5 g) só
  • 15 g friss élesztő VAGY 4 g szárított élesztő
  • 2,5 ek (25 g) kristálycukor
  • 1 db tojás (M-es)
  • 175 ml (175 g) tehéntej (2,8%)
  • 20 g hideg vaj

Rétegek közé

  • 80 g puha vaj

Töltelékhez

  • 100 g puha vaj
  • 100 g porcukor
  • 50 g holland kakaópor

A recept

A lisztbe belekeverjük a sót, a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt. Rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos tejet. Kicsit megkeverjük és megvárjuk, amíg az élesztő felfut. Belerakjuk a tejbe a 20 g hideg vajat és az egy egész tojást. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz. Dagasztás után nem kelesztjük, hanem azonnal 9 darabra vágjuk (kb. 76 g/db).

Gombócokká formázzuk őket, majd egyesével kb. 20 cm x 11 cm méretű téglalapokat nyújtunk belőlük. Amíg a nyújtásokat végezzük, addig a gombócokat takarjuk le, hogy ne száradjanak ki. Ha kinyújtottuk őket egyformára, akkor egy lisztezett tányérra lerakunk egy tésztát, majd bekenjük 10 g puha vajjal, erre újra tésztát rakunk és vajat kenünk. Így sorban, amíg el nem fogynak. A tetejére már nem kell vaj.

Ezt a halmot tányérral együtt berakjuk kb. 30 percre a mélyhűtőbe, hogy a vaj újra megkeményedjen. Ha letelt az idő, akkor lisztezett felületre borítjuk és olyan nagyra nyújtjuk, amilyenre csak tudjuk. Kb. 42 cm x 55 cm már megfelelő. 

Bekenjük a lapot a kikevert kakaós krémmel és a rövidebb oldalánál fogva feltekerjük. A kapott 42 cm-es rudat 12 db 3,5 cm-es korongra vágjuk, majd szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk. Folpackkal vagy zacskóval lefedjük őket.

SZOBAHŐMÉRSÉKLETEN: Ha hamar szeretnénk fogyasztani, akkor 24–25 fokon kb. 1,5 óra alatt megkelesztjük őket, majd előmelegítjük a sütőt 200 fokra alsó-felső sütésen.

HŰTŐBEN: Ha reggelire szeretnénk elkészíteni, akkor éjszakára az egész tepsit hűtőszekrénybe rakjuk, majd reggel ébredéskor kitesszük a pultra 30 percre melegedni. Ha letelt a fél óra, bemelegítjük a sütőt 200 fokra alsó-felső sütésen.

MINDKÉT ESETBEN: 200 °C-on 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük a kakaós csigákat

TIPP: A tészta felhasználható bármihez, amit bolti leveles tésztából készítenél el.

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.