Kakaós briós - Pajkaszegi :)
Hagyományos

Kakaós briós - Pajkaszegi :)

Kelt tészta Édes
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Mióta láttam a kakaós briós szobrának epizódját a Mi kis falunk sorozatban azon gondolkoztam meg kellene sütni. Eddig nem volt jó receptem hozzá, de most megvan. Remélem értékelitek a kreativitást. Ha a hagyományos tekerés nem elég gusztusos, akkor fonjátok meg. Én a császárzsemle formázását is használtam, hogy csini kis koszorúkat kapjak.

Hozzávalók

Tésztához

  • 480 g búzafinomliszt (BL 55)
  • 20 g holland kakaópor
  • csipet
  • 80 g kristálycukor
  • 2,5 dkg (fél kocka) friss élesztő
    VAGY
    egy csomag (7 g) szárított élesztő
  • 3 dl tehéntej (2,8%)
  • 1 tojássárgája
  • 70 g olvasztott sütőmargarin
    VAGY
    70 g olvasztott vaj
    VAGY
    70 g napraforgóolaj

Tetejére

  • 1 tojásfehérje
  • 30 g kristálycukor

A recept

A lisztet egy tálba szitáljuk és belekeverjük a csipet sót és a kakaóport. A közepében mélyedést csinálunk.

Ide szórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt és erre öntjük a langyos tejet.
Hagyjuk kicsit felfutni az élesztőt.

Belerakjuk a tojássárgáját is, valamint a puha, de nem folyós margarint (vajat/olajat) is.

Kidagasztott tésztát 30 percet kelesztjük langyos helyen. Ha letelt a fél óra, akkor enyhén lisztezett deszkára borítjuk.

16 részre vágjuk (kb 60-65 g)

Elkezdjük rúddá sodorni a darabokat úgy, hogy a pulthoz nyomjuk. Kb 25-30 cm-es legyen egy rúd.

Megfonjuk a briósokat. Vagy a hagyományos módon feltekerjük.

Ha készen van, akkor szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és kelni hagyjuk kb 30 percet.

Kelesztés közben előmelegítjük a sütőt 190 fokra alul felül sütésen.

Ha megkelt megkenjük tojásfehérjével és megszórjuk bőven kristálycukorral.

TIPP: Vaníliás cukorral vagy fahéjas cukorral szórva még finomabbak.

Forró sütőbe tolva kb 20-25 perc alatt készre sütjük.

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.