Igazi piaci lángos
Hagyományos

Igazi piaci lángos

Kelt tészta
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Édesapám sokszor mondogatja, hogy enne olyan igazi piaci lángos-t. Amit anyukámtól tanultam az kefires, de az neki nem ízlik. Na ki tudna neki sütni, ha nem én :) Meg volt vele elégedve.

Hozzávalók

  • 50 dkg (500 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 1 evőkanál (15 g)
  • 1 evőkanál (15 g) kristálycukor
  • 25 g (fél kocka) friss élesztő
  • 3,5 dl langyos víz
  • a sütéshez bő tűzforró napraforgóolaj

A recept

Meg is töltheted és megsütheted serpenyőben. Kattints SERPENYŐS LÁNGOS névre és próbáld ki.

Azóta kidolgoztam a 100% teljes kiőrlésű változatot is KATT IDE a receptért

Egy tálba szitáljuk a lisztet és belekeverjük a sót.

A közepébe mélyedést csinálunk, ahova beleszórjuk a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk.

Erre öntjük a langyos vizet (kellemes kézmeleg)

Egy fakanállal vagy robotgéppel alaposan összedolgozzuk.

Ragadós marad!!!!! Úgy a jó, majd amíg kel, addig magába szívja a folyadékot.

Olajos kézzel összeszedjük és bőven körbelocsoljuk olajjal.

30 percig kelesztjük a kidagasztott tésztát.


Hirdetés

Én ezt használom – ezzel a kelesztőtállal még szebb és levegősebb tészták készülnek. Kattints a linkre és szerezd be a sajátodat!

Olajos pultra borítva 6-8 darabra vágjuk és gombócokat formázunk belőle olajos kézzel, mert még mindig ragadhat a tészta!!

Az olaj alatt ekkor kapcsoljuk be a tűzhelyet, mert amíg melegszik, addig még kel a tésztánk. Ez a kis idő kell (15 perc kb) a gombócoknak, hogy újra keljenek és jól nyújthatóvá váljanak ragadás nélkül.

Sütés:

Nagyon fontos a sütésnél, hogy tényleg TŰZ forró és bő olajban süssük. Kb 190-200 °C

Ha forró az olajunk, akkor HIDEG VIZES KÉZZEL finoman széthúzkodjuk a tésztát kör alakúra és "beledobjuk" az olajba. Óvatosak legyünk, hogy nehogy a víz belecseppenjen az olajba!!! Ezzel a módszerrel sokkal ropogósabb végeredményt kapunk.

Amint beleraktuk a tésztát az olajba lenyomjuk a közepét egy fakanállal, mert felpúposodik, kb 1-1,5 percig sütjük, míg szépen megpirul, majd megfordítjuk és a másik oldalát is megpirítjuk.

Én egy ideje az olajsütőmet használom lángos sütésre 190 fokra állítva. (kosarat kiveszem)

Akkor jó az olaj hőmérséklete, ha a beledobott tészta egyből felpuffad, ahogy belerakjuk és gyorsan pirul, ha nem elég meleg akkor lapos marad és nem lesz ropogós

Két lángos között várjunk legalább egy percet mielőtt újabbat sütünk, mert az olajnak vissza kell melegedni. 

Ha nem kell mind, akkor rakjuk hűtőbe a nyers tésztát egy folpackkal lefedve. Akár 24 órát is hűtőzhet. A kisült lángos idővel megpuhul és rágós lesz a tészta. Jobb ha mindig frissen sütjük.

Fokhagymás kenő: A zúzott fokhagymát egy kevés olajjal összekeverve tegyük a mikróba fél percre, majd öntsük fel vízzel. Ezzel a fokhagymás lével kenjük meg a frissen kisült lángost.

Vélemények

  • Ma csináltam meg először,de brutál finom. Eddig nem találtam meg az igazán jó lángos receptjét...eddig...🙂😉
    Claudia

    Claudia

  • Nagypénteki húsmentes tippet kerestem, piaci lángos lett. És ami eddig mumus volt, Kálci receptjei alapján tökéletesen sikerült😍 Mivel sok mással is így jártam korábban, tuti, hogy ez is nagy kedvenc lesz❤️
    Bernadett

    Bernadett

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.