Igazi piaci lángos
Hagyományos

Igazi piaci lángos

Kelt tészta
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Édesapám sokszor mondogatja, hogy enne olyan igazi piaci lángos-t. Amit anyukámtól tanultam az kefires, de az neki nem ízlik. Na ki tudna neki sütni, ha nem én :) Meg volt vele elégedve.

Hozzávalók

  • 50 dkg (500 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 1 evőkanál (15 g)
  • 1 evőkanál (15 g) kristálycukor
  • 25 g (fél kocka) friss élesztő
  • 3,5 dl langyos víz
  • a sütéshez bő tűzforró napraforgóolaj

A recept

Meg is töltheted és megsütheted serpenyőben. Kattints SERPENYŐS LÁNGOS névre és próbáld ki.

Azóta kidolgoztam a 100% teljes kiőrlésű változatot is KATT IDE a receptért

Egy tálba szitáljuk a lisztet és belekeverjük a sót.

A közepébe mélyedést csinálunk, ahova beleszórjuk a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk.

Erre öntjük a langyos vizet (kellemes kézmeleg)

Egy fakanállal vagy robotgéppel alaposan összedolgozzuk.

Ragadós marad!!!!! Úgy a jó, majd amíg kel, addig magába szívja a folyadékot.

Olajos kézzel összeszedjük és bőven körbelocsoljuk olajjal.

30 percig kelesztjük a kidagasztott tésztát.

Olajos pultra borítva 6-8 darabra vágjuk és gombócokat formázunk belőle olajos kézzel, mert még mindig ragadhat a tészta!!

Az olaj alatt ekkor kapcsoljuk be a tűzhelyet, mert amíg melegszik, addig még kel a tésztánk. Ez a kis idő kell (15 perc kb) a gombócoknak, hogy újra keljenek és jól nyújthatóvá váljanak ragadás nélkül.

Sütés:

Nagyon fontos a sütésnél, hogy tényleg TŰZ forró és bő olajban süssük. Kb 190-200 oC

Ha forró az olajunk, akkor HIDEG VIZES KÉZZEL finoman széthúzkodjuk a tésztát kör alakúra és "beledobjuk" az olajba. Óvatosak legyünk, hogy nehogy a víz belecseppenjen az olajba!!! Ezzel a módszerrel sokkal ropogósabb végeredményt kapunk.

Amint beleraktuk a tésztát az olajba lenyomjuk a közepét egy fakanállal, mert felpúposodik, kb 1-1,5 percig sütjük, míg szépen megpirul, majd megfordítjuk és a másik oldalát is megpirítjuk.


TIPP 1: Én egy ideje az olajsütőmet használom lángos sütésre 190 fokra állítva. (kosarat kiveszem)2. TIPP: Akkor jó a hőmérséklet, ha a beledobott tészta egyből felpuffad, ahogy belerakjuk és gyorsan pirul, ha nem elég meleg akkor lapos marad és nem lesz ropogós3. TIPP: Két lángos között várjunk legalább egy percet mielőtt újabbat sütünk, mert az olajnak vissza kell melegedni. 4. TIPP: Ha nem kell mind, akkor rakjuk hűtőbe a nyers tésztát egy folpackkal lefedve. Akár 24 órát is hűtőzhet. A kisült lángos idővel megpuhul és rágós lesz a tészta. Jobb ha mindig frissen sütjük. FOKHAGYMÁS KENŐ: Mikróba tegyük be fél percre a pici olajjal leöntött zúzott fokhagymát és ezt öntsük fel vízzel ezzel kenjük a kisült lángost

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.