Húsvéti töltött kalács
Hagyományos

Húsvéti töltött kalács

Kelt tészta
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Ahogy telik a húsvéti ünnep, gyakran maradnak hátra bizonyos alapanyagok a szombati ünnepi vacsora után, mint például a főtt sonka és a főtt tojás. Ezeket az összetevőket sokféleképpen fel lehet használni a vasárnapi vagy hétfői húsvéti reggelihez vagy ebédhez, de miért ne próbálnánk ki valami újat és különlegeset? Ebben a receptben megmutatom, hogyan készíthetünk egy mennyei húsvéti töltött kalácsot, amely nemcsak kreatív módja annak, hogyan használjuk fel az ünnepi maradékokat, hanem ízletes és látványos fogás is, amivel garantáltan lenyűgözhetjük családunkat és vendégeinket. Készítsd el te is ezt az ínycsiklandó kalácsot, hogy egy új, izgalmas dimenziót vigyél az idei húsvéti asztalra!

Hozzávalók

Tésztához (kb 20 golyó)

  • 55 dkg (550 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 2 tk (10 g)
  • 25 g (fél kocka) friss élesztő
    VAGY
    1 zacskó (7 g) szárított élesztő
  • 1 tk (5 g) kristálycukor
  • 1,5 dl (150 g) tehéntej (2,8%)
  • 1,5 dl (150 g) habtejszín (cukrozatlan)
  • 1 egész tojás (M-es)
  • 50 g vaj

Kenéshez

  • 1 db tojássárgája
  • 1 ek tehéntej (2,8%)

Töltelékhez

  • kb 400 g trappista sajt
  • kb 400 g főtt füstölt sonka
  • 8 db főtt tojás (M-es)

Szószhoz

  • 200 g tejföl (20%)
  • 1 tk (5 g)
  • 100 g újhagyma
  • 50 g reszelt torma

A recept

A lisztet egy tálba szitáljuk és belekeverjük a sót. A közepébe mélyedést csinálunk. Ide szórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt és erre öntjük a langyos tejszínes tejet.  Hagyjuk kicsit felfutni az élesztőt. Belerakjuk a tojást, valamint a hideg vajat kis darabokban. Kidagasztott tésztát egy órát kelesztjük langyos helyen.

Amig kel a tészta addig a tejfölt egy tálba mérjük, majd beleteszünk ízlés szerint sót, tormát és apróra vágott újhagymát.

Ha a tészta megkelt 20 db-ra osztjuk (45-50 g) és golyóvá formázzuk. A golyókat 10 cm átmérőjű körökké nyújtjuk. A tészta közepére egy kevés (20 g) kockára vágott főttsonkát és paróra vágott (20 g) főtt tojást rakunk, majd egy pici (20 g) reszelt sajtot. Félbehajtjuk, majd összecsípjük, végül egy golyót formázunk belőle (Lásd a PIZZAGOLYÓ VIDEÓn) Sorban egy kiolajozott pizzasütő formára helyezzük őket egy hőálló tálka köré, amibe majd a szószt töltjük.

TIPP: Ha nincs pizzasütőtök és hőálló tálkátok, akkor bármilyen tepsiben elkészíthetitek a golyókat és külön tálaljatok hozzá szószt.

Pizzasütő formán kelesztjük 30 percig szobahőmérsékleten. Időközben előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen 180 fokra.

Egy tojássárgáját villával felverünk, majd egy kevés tejjel (1 evőkanál) hígítjuk és lekenjük a golyók tetejét vele.

Ha letelt a kelesztés a forró sütőbe rakjuk és kb. 30-40 perc alatt szép pirosra sütjük.

Ha megsült, akkor a közepén lévő tálba öntjük a szószt, amibe mártogathatjuk a széttépett gombócokat.

TIPP: Tojáskrémmel is tálalhatjuk a gombócokat. Ekkor a tormát keverjük ki a főtt sonkával a töltelékbe.

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.