
Húsvéti töltött kalács
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
Regisztráció

Hozzávalók
Tésztához (kb 20 golyó)
-
55 dkg (550 g) búzafinomliszt (BL 55)
-
2 tk (10 g) só
-
25 g (fél kocka) friss élesztőVAGY1 zacskó (7 g) szárított élesztő
-
1 tk (5 g) kristálycukor
-
1,5 dl (150 g) tehéntej (2,8%)
-
1,5 dl (150 g) habtejszín (cukrozatlan)
-
1 egész tojás (M-es)
-
50 g vaj
Kenéshez
-
1 db tojássárgája
-
1 ek tehéntej (2,8%)
Töltelékhez
-
kb 400 g trappista sajt
-
kb 400 g főtt füstölt sonka
-
8 db főtt tojás (M-es)
Szószhoz
-
200 g tejföl (20%)
-
1 tk (5 g) só
-
100 g újhagyma
-
50 g reszelt torma

A recept
A lisztet egy tálba szitáljuk és belekeverjük a sót. A közepébe mélyedést csinálunk. Ide szórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt és erre öntjük a langyos tejszínes tejet. Hagyjuk kicsit felfutni az élesztőt. Belerakjuk a tojást, valamint a hideg vajat kis darabokban. Kidagasztott tésztát egy órát kelesztjük langyos helyen.
Amig kel a tészta addig a tejfölt egy tálba mérjük, majd beleteszünk ízlés szerint sót, tormát és apróra vágott újhagymát.
Ha a tészta megkelt 20 db-ra osztjuk (45-50 g) és golyóvá formázzuk. A golyókat 10 cm átmérőjű körökké nyújtjuk. A tészta közepére egy kevés (20 g) kockára vágott főttsonkát és paróra vágott (20 g) főtt tojást rakunk, majd egy pici (20 g) reszelt sajtot. Félbehajtjuk, majd összecsípjük, végül egy golyót formázunk belőle (Lásd a PIZZAGOLYÓ VIDEÓn) Sorban egy kiolajozott pizzasütő formára helyezzük őket egy hőálló tálka köré, amibe majd a szószt töltjük.
Pizzasütő formán kelesztjük 30 percig szobahőmérsékleten. Időközben előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen 180 fokra.
Egy tojássárgáját villával felverünk, majd egy kevés tejjel (1 evőkanál) hígítjuk és lekenjük a golyók tetejét vele.
Ha letelt a kelesztés a forró sütőbe rakjuk és kb. 30-40 perc alatt szép pirosra sütjük.
Ha megsült, akkor a közepén lévő tálba öntjük a szószt, amibe mártogathatjuk a széttépett gombócokat.
receptek További receptek hagyományos kategóriában



receptek További receptek kelt tészta kategóriában



