
Héveknédli
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
Regisztráció

Hozzávalók
Tésztához
-
70 dkg (700 g) búzafinomliszt (BL 55)
-
4 tk (20 g) só
-
5 dkg (1 kocka) friss élesztőVAGY2 zacskó (14 g) szárított élesztő
-
2 dl langyos tehéntej (2,8%)
-
2,5 dl (250 g) langyos víz
-
1 kk. (3g) kristálycukor
-
1 db tojássárgája
-
4 ek (60 g) puha sertészsír
Egyebek
-
a knédli szórásához elegendő búzadara (AD)
-
kenéshez elegedő sertészsír
-
az edény szórásához elegendő só
-
1 dl (100g) víz

A recept
A lisztet kimérjük és belekeverjük a sót, a közepébe mélyedést készítünk.
A mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos, cukros tejes vizet, és hagyjuk az élesztőt felfutni.
Ebbe rakjuk a zsírt és a tojássárgáját.
A hozzávalókból lágyabb kelt tésztát dagasztunk, amelyet egy órán át kelni hagyunk.
A tésztát 4 részre vágjuk, majd minden egyes darabot téglalappá nyújtunk. Olvasztott zsírral megkenjük a lapot, egyenletesen megszórjuk búzadarával és felcsavarjuk, aztán a felcsavart tésztát megcsavarjuk, végül „csomót” kötünk belőle.
Egy magas falú serpenyőt (pl. wok) bőven kikenünk hideg zsírral, majd a zsírt vastagon megsózzuk. Ebbe a bekent edénybe beletesszük a megtekert gombócokat. Lefedjük és fél órát tovább kelesztjük.
Ha a fél óra lejárt, a kezünkkel középen óvatosan széthúzzuk a tésztát, és az így keletkezett lyukba beleöntünk kb. 1 dl langyos vizet.
Újra lefedjük az edényt, és a tűzhelyre (nyílt lángra) tesszük. Kb. 1 órán át a legkisebb tűzön lassan sütjük. 45 perc után levesszük a lábasról a fedőt.
Ha a tűpróba már azt mutatja, hogy készen van a tészta, akkor feljebb kapcsoljuk a „gázt” és megpirítjuk a tésztát, ezután megfordítjuk és így is pirítjuk pár percig.
TIPP Én hosszú évek óta a kacsasütőmben sütöm. Kibélelem sütőpapírral az alját és azt kenem be zsírral, majd sózom. Ugyanúgy belerakom a gombócokat 30 percig kelni, és ha megkeltek, fél dl vizet öntök csak bele. Lefedem és 230 fokos sütőben sütöm 1 órán át. Az utolsó 10 percre leveszem a fedőt.A ropogós és sós héveknédlit bableveshez tálaljuk
receptek További receptek hagyományos kategóriában



receptek További receptek kelt tészta kategóriában



