Héveknédli
Hagyományos

Héveknédli

Kelt tészta
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Mi is az a héveknédli? Gyakorlatilag egy sós kalácsszerű tésztából készített kenyérféle, amit a svábok bableves mellé esznek. Neve a német hefe (élesztő) és knödl (gombóc) szavakból alakult ki. Kissé magyarosan kiejtve a hefeknödl szót kapjuk a héveknédlit. Tulajdonképpen egy gőzgombóc féle. Nagyon finom, ha nem ismered, azonnal ki kell próbálnod!

Hozzávalók

Tésztához

  • 70 dkg (700 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 4 tk (20 g)
  • 5 dkg (1 kocka) friss élesztő
    VAGY
    2 zacskó (14 g) szárított élesztő
  • 2 dl langyos tehéntej (2,8%)
  • 2,5 dl (250 g) langyos víz
  • 1 kk. (3g) kristálycukor
  • 1 db tojássárgája
  • 4 ek (60 g) puha sertészsír

Egyebek

  • a knédli szórásához elegendő búzadara (AD)
  • kenéshez elegedő sertészsír
  • az edény szórásához elegendő
  • 1 dl (100g) víz

A recept

A lisztet kimérjük és belekeverjük a sót, a közepébe mélyedést készítünk. 

A mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos, cukros tejes vizet, és hagyjuk az élesztőt felfutni. 

Ebbe rakjuk a zsírt és a tojássárgáját. 

A hozzávalókból lágyabb kelt tésztát dagasztunk, amelyet egy órán át kelni hagyunk.

A tésztát 4 részre vágjuk, majd minden egyes darabot téglalappá nyújtunk. Olvasztott zsírral megkenjük a lapot, egyenletesen megszórjuk búzadarával és felcsavarjuk, aztán a felcsavart tésztát megcsavarjuk, végül „csomót” kötünk belőle. 

Egy magas falú serpenyőt (pl. wok) bőven kikenünk hideg zsírral, majd a zsírt vastagon megsózzuk. Ebbe a bekent edénybe beletesszük a megtekert gombócokat. Lefedjük és fél órát tovább kelesztjük.

Ha a fél óra lejárt, a kezünkkel középen óvatosan széthúzzuk a tésztát, és az így keletkezett lyukba beleöntünk kb. 1 dl langyos vizet. 

Újra lefedjük az edényt, és a tűzhelyre (nyílt lángra) tesszük. Kb. 1 órán át a legkisebb tűzön lassan sütjük. 45 perc után levesszük a lábasról a fedőt. 

Ha a tűpróba már azt mutatja, hogy készen van a tészta, akkor feljebb kapcsoljuk a „gázt” és megpirítjuk a tésztát, ezután megfordítjuk és így is pirítjuk pár percig.

TIPP Én hosszú évek óta a kacsasütőmben sütöm. Kibélelem sütőpapírral az alját és azt kenem be zsírral, majd sózom. Ugyanúgy belerakom a gombócokat 30 percig kelni, és ha megkeltek, fél dl vizet öntök csak bele. Lefedem és 230 fokos sütőben sütöm 1 órán át. Az utolsó 10 percre leveszem a fedőt.A ropogós és sós héveknédlit bableveshez tálaljuk 

 

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.