
Hartyáni krémes
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
Regisztráció

Hozzávalók
Kemény lapokhoz
-
30 dkg (300 g) búzafinomliszt (BL 55)
-
25 dkg (250 g) porcukor
-
fél csomag (6 g) sütőpor
-
1 púpos ek (15 g) holland kakaópor
-
10 dkg (100 g) szobahőmérsékletű vajVAGY10 dkg (100 g) szobahőmérsékletű sütőmargarin
-
1 tojás (M-es)
-
50 ml tehéntej (2,8%)
Krémhez
-
fél liter (500 ml) tehéntej (2,8%)
-
4 tojássárgája
-
50 g kristálycukor
-
6 zacskó vaníliás cukor
-
2 csomag express zselatin fix
-
40 dkg (400 g) cukrászhab
Babapiskótás réteghez
-
kb 15 db (135 g) babapiskóta
-
kevés tehéntej (2,8%)
-
kevés rumaromaVAGYkevés ír krémlikőr
-
kevés kristálycukor
Csokibevonathoz
-
5 dkg (50 g) sütőmargarin
-
5 dkg (50 g) kristálycukor
-
1 púpos ek (15 g) holland kakaópor
-
1 ek (20 g) tehéntej (2,8%)

A recept
A recept alkalmas 20x33 cm-es, legalább 6 cm magas tesibe vagy 26 cm-es tortaformába
Tészta:
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
A tészta hozzávalóiból egy puha tésztát gyúrunk (talán a mézeskalácshoz hasonlít a legjobban). Két részre osztjuk. Egy akkora sütőpapírt kivágunk, ami éppen jó a tepsink vagy a tortaformánk aljába. A tepsi kicsit lehet nagyobb, mint amit én írtam, mert ebbe éppen hogy belefért az a mennyiség.
A sütőpapíron kinyújtjuk külön-külön mind a két tésztát. Tudom csúszkál, de nagyon könnyen alakítható a tészta kézzel való nyomkodással is. Sütőpapírral együtt egy sütőlemezre rakjuk őket és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Hideg helyre rakjuk, amíg meg nem keményedik.
Krém:
A tojásokat szétválasztjuk. (fehérjére nem lesz szükségünk)
A tejet felforraljuk, majd a forró tejet kanalanként a tojássárgájához keverjük kézi habverővel, szépen lassan. Minden kanál forró tej után alaposan keverjük el, mert ha túl gyorsan dolgozunk, akkor kicsapódhat a tojás.
Amikor már kb. 10 evőkanál tejjel átmelegítettük a tojássárgáját, akkor a tejhez öntjük a keveréket és kézi robotgép alacsony fokozatán keverve, alacsony lángon, lassan melegítjük, amíg picit be nem sűrűsödik a krém. ekkor tesszük bele a cukrot és a vaníliát.
TELJESEN KIHŰTJÜK.
Ha kihűlt, akkor belekeverjük a zselatin fixet.
Közben a cukrászhabot kemény habbá verjük, majd a krémhez keverjük óvatosan.
Babapiskóta:
A szükséges mennyiségű babapiskótát egy tányérra vagy tálcára helyezzük. Mindegyikre egy evőkanálnyi tejes keveréket öntünk.
Hartyáni krémes összeállítása:
A tészta egyik lapját alulra helyezzük a tepsibe (nem kell a sütőpapír). Ha nagyon megnőtt sütés közben, akkor nyugodtan vágjunk/törjünk le belőle hogy beférjen.
Ráöntjük a tetejére a fele mennyiségű krémet, erre rakjuk a babapiskótákat szépen sorban, majd a krém másik felét, végül a másik lapot is belenyomjuk.
Elkészítjük a csokimázat:
A máz hozzávalóit egy lábasba mérjük, majd lassan melegítenk kezdjük. Ha felolvadt a margarin, akkor kicsit magasabbra rakjuk a hőmérsékletet és picit hagyjuk bugyogni a mázat.
Ha szép fényes a keverékünk, akkor leveszük a tűzről és a tészta tetejére öntjük, majd elsimítjuk rajta. Azért szeretem ezt a mázat, mert ha nem is lesz egyenletes szépen elterül magától is és nem törik vágáskor.
Végül a hűtőbe rakjuk. Ez minimum 5 óra legyen, de jobb ha egy éjszakát hűtőben van. A kakaós lapoknak meg kell puhulni, a krémnek pedig meg kell dermedni.
Ha teljesen kihűlt, megdermedt és megpuhult az egész sütemény, akkor kivágjuk a széleket és kivesszük a tepsiből. Ez nem egy egyszerű mutatvány, de a kijövő rész pohárkrémnek tökéletes.
Tortaforma esetén könnyebb dolgunk van, mert csak óvatosan körbevágjuk a krémet egy késsel, majd kinyitjuk a tortaformát.
Majd a süteményt kb. 3 cm széles csíkokra vágjuk, majd ezeket a csíkokat kb. 8 cm hosszúra vágjuk (felezzük) és óvatosan kiemeljük a szeleteket egy tányérra.
Nálunk nagy sikere volt a hartyáni krémes-nek. Remélem kipróbáljátok és nektek is ízleni fog.
receptek További receptek hagyományos kategóriában



receptek További receptek desszert kategóriában



