Gyros pitában házilag
Hagyományos

Gyros pitában házilag

Főétel
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Elhoztam nektek egy klasszikus Street Food étel receptjét. A tökéletes házi gyros titka a finom szaftos hús, és a házi pita. Sokkal egyszerűbb, mit amilyennek elsőre hangzik. A házi gyros pitában mindenkinek ízleni fog.

Hozzávalók

Gyros hús (5 adag)

  • 600 g csirkemell
    VAGY
    600 g csirkecomb filé
  • 10 g
  • 100 g kefir
  • 1 tk pirospaprika (őrölt)
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 tk szárított oregánó
  • 1 tk szárított bazsalikom
  • 0,5 tk feketebors (őrölt)
  • 0,5 tk szárított rozmaring
  • 50 g apróra vágott vöröshagyma

Pitához (5 darab)

  • 150 g búzafinomliszt (BL 55)
  • 125 g rétesliszt (BFF 55)
  • 15 g friss élesztő
    VAGY
    4 g szárított élesztő
  • 160 ml langyos víz
  • 1 tk
  • 1 ek napraforgóolaj
  • 1 tk kristálycukor

Fokhagymás öntethez

  • 100 g kefir
    VAGY
    100 g tejföl (20%)
  • kevés
  • kevés feketebors (őrölt)
  • zúzott fokhagyma

Zöldségek

  • pár szem paradicsom
  • 1 db kígyóuborka
  • 2 szál újhagyma

A recept

Előkészületek:

A húst kockákra vágjuk és összekeverjük a pác hozzávalóival, majd egy éjszakára hűtőbe rakjuk.

Pita bedagasztása:

A liszteket kimérjük megsózzuk, a közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és ráöntjük a langyos vizet. Az olajat is beleöntjük. Hagyjuk felfutni az élesztőt. Kidagasztjuk a tésztát és egy órán át kelni hagyjuk.

Megsütjük a húst és előkészítünk:

Amíg kel a tészta a húst elővesszük a hűtőből és teflonos serpenyőben pici olajon megpirítjuk. A zöldségeket összedaraboljuk valamint a szószt is elkészítjük.

Pita előkészítése:

Lisztezett pulton a megkelt tésztát 4-5 részre osztjuk, és megformázzuk zsemlének (lásd videó) és hagyjuk 10 percet pihenni. Fontos, hogy szép, feszes zsemléket formázzunk, mert különben a sütéskor nem fog felpúposodni a tészta.

Közben a sütőt 220 fokra alul felül sütésre előmelegítjük, benne hagyunk egy sütőlapot, hogy az is átforrósodjon.

Ezután mindegyiket kb. 15-17 cm átmérőjű körré nyújtjuk. 

Nagyon alaposan lisztezzük, hogy nehogy odaragadjon a pulthoz, és 15-20 percig pihentetjük.

Gyros pitában házilag

Sütés előtt

Sütés:

A sütőbe bedobáljuk a pitákat a forró sütőlapra. Amikor a pultról felemeljük nagyon vigyázzunk, hogy ne sérüljön, meg és ne nyomjuk össze, mert nem fog felfújódni!

Egyszerre kb 3 darab fér be. Kb. 5-10 percig sütjük, amíg felfújódik a tészta és egy kis színt kap. Kivesszük és nedves konyharuhába tekerve hagyjuk kihűlni.

Air fryerben:  200 fokon kb. 6 perc alatt is megsüthető. (Dual blaze bake mód)

Gyros pitában házilag

Sütés után

Összeállítás:

Végül levágjuk a pita tetejét vigyázva, hogy nehogy elrepedjen és ízlés szerint megtöltjük a hússal, szósszal és zöldségekkel így készen is van a gyros pitában.


TIPP: A méret azért fontos, mert ha túl nagy akkor kiszárad a pita sütés közben és nem fog visszapuhulni, ha pedig túl kicsi akkor nehezen tölthető meg.
TIPP: Ne süssük sokáig, mert beton kemény lesz!!!!!!

Vélemények

  • Pitaaa! Tökéletes recept,szuperül tölthető!
    Viktória

    Viktória

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.