
Gyros pitában házilag
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
Regisztráció

Hozzávalók
Gyros hús (5 adag)
-
600 g csirkemellVAGY600 g csirkecomb filé
-
10 g só
-
100 g kefir
-
1 tk pirospaprika (őrölt)
-
1 gerezd zúzott fokhagyma
-
1 tk szárított oregánó
-
1 tk szárított bazsalikom
-
0,5 tk feketebors (őrölt)
-
0,5 tk szárított rozmaring
-
50 g apróra vágott vöröshagyma
Pitához (5 darab)
-
150 g búzafinomliszt (BL 55)
-
125 g rétesliszt (BFF 55)
-
15 g friss élesztőVAGY4 g szárított élesztő
-
160 ml langyos víz
-
1 tk só
-
1 ek napraforgóolaj
-
1 tk kristálycukor
Fokhagymás öntethez
-
100 g kefirVAGY100 g tejföl (20%)
-
kevés só
-
kevés feketebors (őrölt)
-
zúzott fokhagyma
Zöldségek
-
pár szem paradicsom
-
1 db kígyóuborka
-
2 szál újhagyma

A recept
Előkészületek:
A húst kockákra vágjuk és összekeverjük a pác hozzávalóival, majd egy éjszakára hűtőbe rakjuk.
Pita bedagasztása:
A liszteket kimérjük megsózzuk, a közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és ráöntjük a langyos vizet. Az olajat is beleöntjük. Hagyjuk felfutni az élesztőt. Kidagasztjuk a tésztát és egy órán át kelni hagyjuk.
Megsütjük a húst és előkészítünk:
Amíg kel a tészta a húst elővesszük a hűtőből és teflonos serpenyőben pici olajon megpirítjuk. A zöldségeket összedaraboljuk valamint a szószt is elkészítjük.
Pita előkészítése:
Lisztezett pulton a megkelt tésztát 4-5 részre osztjuk, és megformázzuk zsemlének (lásd videó) és hagyjuk 10 percet pihenni. Fontos, hogy szép, feszes zsemléket formázzunk, mert különben a sütéskor nem fog felpúposodni a tészta.
Közben a sütőt 220 fokra alul felül sütésre előmelegítjük, benne hagyunk egy sütőlapot, hogy az is átforrósodjon.
Ezután mindegyiket kb. 15-17 cm átmérőjű körré nyújtjuk.
Nagyon alaposan lisztezzük, hogy nehogy odaragadjon a pulthoz, és 15-20 percig pihentetjük.

Sütés előtt
Sütés:
A sütőbe bedobáljuk a pitákat a forró sütőlapra. Amikor a pultról felemeljük nagyon vigyázzunk, hogy ne sérüljön, meg és ne nyomjuk össze, mert nem fog felfújódni!
Egyszerre kb 3 darab fér be. Kb. 5-10 percig sütjük, amíg felfújódik a tészta és egy kis színt kap. Kivesszük és nedves konyharuhába tekerve hagyjuk kihűlni.
Air fryerben: 200 fokon kb. 6 perc alatt is megsüthető. (Dual blaze bake mód)

Sütés után
Összeállítás:
Végül levágjuk a pita tetejét vigyázva, hogy nehogy elrepedjen és ízlés szerint megtöltjük a hússal, szósszal és zöldségekkel így készen is van a gyros pitában.
Vélemények
receptek További receptek hagyományos kategóriában



receptek További receptek főétel kategóriában



