Gyökérkenyér
Hagyományos

Gyökérkenyér

Kelt tészta Kenyér
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
A gyökérkenyér az a kenyér, amit BÁRKI el tud készíteni és lenyűgözni vele a családot! Végtelenül egyszerű. Semmi kéz meleg víz, futtatás, dagasztás, kelesztés, amik mumusok szoktak lenni. Valljuk be, az a legfontosabb, hogy a család elismerését elnyerje a háziasszony vagy a háziúr. Garantálom, hogy ezt megsütve biztos kapsz pár jóleső dicsérő szót és puszit. Zseniális az, hogy miután kivettük a hűtőből nincs 1,5 óra és ehetjük is.

Hozzávalók

  • 50 dkg (500 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 2 tk (10 g)
  • 12 g (negyed kocka) friss élesztő
    VAGY
    3 g szárított élesztő
  • 4 dl hideg víz
  • 2 ek napraforgóolaj

A recept

TIPP: Ha reggelire kell, akkor este keverjük ki a tésztát. Ha vacsorára kell, akkor reggel keverjük ki a tésztát

A lisztbe belekeverjük a sót. A közepére szórjuk az élesztőt. Ráöntjük a vizet (lehet hideg), majd az olajat is beletesszük.

Egy falkanállal összekeverjük. Nem kell, hogy tökéletes legyen, csak ne maradjanak benne liszt csomók!

HŰTŐBEN kelesztjük lefedve egy magas falú edényben nehogy kimásszon.

MINIMUM 6 órát, MAXIMUM 12 órát töltsön bent a hidegben.

Hűtőből kivéve jól megszórjuk liszttel és lisztes kézzel kikapargatjuk a bőven lisztezett pultra. Nagyon ragad!!!! Nem baj, ilyennek kell lennie.

Elfelezzük a tésztát. Egyik felét félrerakjuk

A másik felét kilapogatjuk bőven lisztezve lisztes kézzel.

TIPP: Ha szeretnénk, akkor ilyenkor mehet rá az olívabogyó vagy egyéb finomság (szárított paradicsom, pirított hagyma, tökmag)

Feltekerjük és megtekerjük.

Lásd a videón!

LISZTEZETT szilikonos sütőpapírra tesszük (ha nem lisztezzük meg akkor félő, hogy ráragad) 

A tetejét is megszórjuk liszttel.

A másik adag tésztával is ugyan így járunk el.

Egy konyharuhával letakarjuk.

40 percig a tepsin kelesztjük szobahőmérsékleten.

Gyökérkenyér

Kelesztési idő lejárta után még a sütés előtt.

A kelesztés alatt előmelegítjük a sütőt 210 fokra alul felül sütésen úgy, hogy egy hőálló tálban vizet rakunk a sütő aljába

Ha megkelt, akkor betoljuk a forró sütőbe és szép barnára megsütjük. 

Kb. 30 perc alatt sül meg a gyökérkenyér, de ez sütő függő.

Gyökérkenyér

Kívül ropogós belül puha. Jó étvágyat hozzá!

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.