
Gyökérkenyér
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
Regisztráció

A recept
A lisztbe belekeverjük a sót. A közepére szórjuk az élesztőt. Ráöntjük a vizet (lehet hideg), majd az olajat is beletesszük.
Egy falkanállal összekeverjük. Nem kell, hogy tökéletes legyen, csak ne maradjanak benne liszt csomók!
HŰTŐBEN kelesztjük lefedve egy magas falú edényben nehogy kimásszon.
MINIMUM 6 órát, MAXIMUM 12 órát töltsön bent a hidegben.
Hűtőből kivéve jól megszórjuk liszttel és lisztes kézzel kikapargatjuk a bőven lisztezett pultra. Nagyon ragad!!!! Nem baj, ilyennek kell lennie.
Elfelezzük a tésztát. Egyik felét félrerakjuk
A másik felét kilapogatjuk bőven lisztezve lisztes kézzel.
Feltekerjük és megtekerjük.
Lásd a videón!
LISZTEZETT szilikonos sütőpapírra tesszük (ha nem lisztezzük meg akkor félő, hogy ráragad)
A tetejét is megszórjuk liszttel.
A másik adag tésztával is ugyan így járunk el.
Egy konyharuhával letakarjuk.
40 percig a tepsin kelesztjük szobahőmérsékleten.

Kelesztési idő lejárta után még a sütés előtt.
A kelesztés alatt előmelegítjük a sütőt 210 fokra alul felül sütésen úgy, hogy egy hőálló tálban vizet rakunk a sütő aljába
Ha megkelt, akkor betoljuk a forró sütőbe és szép barnára megsütjük.
Kb. 30 perc alatt sül meg a gyökérkenyér, de ez sütő függő.

Kívül ropogós belül puha. Jó étvágyat hozzá!
receptek További receptek hagyományos kategóriában



receptek További receptek kenyér kategóriában



