Gubakifli
Hagyományos

Gubakifli

Kelt tészta Kifli
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
A mákos guba igazi klasszikus, ami nélkül szinte elképzelhetetlen a karácsonyi asztal. Azonban az étel lelke a jó alapanyag, és ebben a gubakifli kulcsszerepet játszik. A frissen sült, könnyű kiflik teszik igazán különlegessé ezt az egyszerű, de nagyszerű desszertet.

Hozzávalók

3 db kiflihez

  • 50 dkg (500 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 1 tk (5g) só
  • 25 g (fél kocka) friss élesztő VAGY 7 g (1 zacskó) szárított élesztő
  • 30 g kristálycukor
  • 3 dl (300 g) tehéntej (2,8%)
  • 40 g vaj

Kenéshez

  • 1 db tojás (M-es)
  • 2 ek tehéntej (2,8%)

A recept

Ez a recept segít abban, hogy otthon is elkészíthesd a tökéletes gubakiflit. Puha belső, aranyszínű héj, és az az isteni illat, ami betölti a konyhát sütés közben – garantált, hogy az ünnepi hangulat már a sütőből áradni fog! Ne feledd, a házi kifli a mákos gubád titkos összetevője, amivel igazán felejthetetlenné varázsolhatod ezt a hagyományos finomságot. 

A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos (kézmeleg) tejet. 

Az egészet összegyúrjuk, majd beletesszük a hideg vajat és kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz.


Dagasztás után 40 percet kelesztjük, 3 db-ba vágjuk (300 g/db)


Mindegyikből  gombócot gyúrunk és 10 percig hagyjuk pihenni őket.


Ha megvan kinyújtjuk őket egy-egy nagy téglalappá és feltekerjük őket a hosszabb oldaluknál fogva.


Szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk a kifliket.


Ha mind a tepsin van 210 fokra előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen. 


15-20 percig hagyjuk kelni a megformázott kifliket.


A sütő aljába tetszünk vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel így gőz keletkezik bent)


Mielőtt a sütőbe tolnánk lekenjük tojással elkevert tejjel a kiflik felületét.


Kb 15 perc alatt szép pirosra sütjük őket. Amikor kivesszük őket, akkor hideg helyre tesszük hűlni.

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.