Gubakifli
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
RegisztrációHozzávalók
3 db kiflihez
- 50 dkg (500 g) búzafinomliszt (BL 55)
- 1 tk (5g) só
- 25 g (fél kocka) friss élesztő VAGY 7 g (1 zacskó) szárított élesztő
- 30 g kristálycukor
- 3 dl (300 g) tehéntej (2,8%)
- 40 g vaj
Kenéshez
- 1 db tojás (M-es)
- 2 ek tehéntej (2,8%)
A recept
Ez a recept segít abban, hogy otthon is elkészíthesd a tökéletes gubakiflit. Puha belső, aranyszínű héj, és az az isteni illat, ami betölti a konyhát sütés közben – garantált, hogy az ünnepi hangulat már a sütőből áradni fog! Ne feledd, a házi kifli a mákos gubád titkos összetevője, amivel igazán felejthetetlenné varázsolhatod ezt a hagyományos finomságot.
A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos (kézmeleg) tejet.
Az egészet összegyúrjuk, majd beletesszük a hideg vajat és kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz.
Dagasztás után 40 percet kelesztjük, 3 db-ba vágjuk (300 g/db)
Mindegyikből gombócot gyúrunk és 10 percig hagyjuk pihenni őket.
Ha megvan kinyújtjuk őket egy-egy nagy téglalappá és feltekerjük őket a hosszabb oldaluknál fogva.
Szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk a kifliket.
Ha mind a tepsin van 210 fokra előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen.
15-20 percig hagyjuk kelni a megformázott kifliket.
A sütő aljába tetszünk vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel így gőz keletkezik bent)
Mielőtt a sütőbe tolnánk lekenjük tojással elkevert tejjel a kiflik felületét.
Kb 15 perc alatt szép pirosra sütjük őket. Amikor kivesszük őket, akkor hideg helyre tesszük hűlni.