Funnel cake avagy a tölcsérfánk
Hagyományos

Funnel cake avagy a tölcsérfánk

Kelt tészta Édes
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
A FB csoportomban jött velem szembe ez a nagyon látványos desszert a tölcsérfánk, amit már akkor tudtam, hogy ki kell próbálnom. Nem bántam meg. Nagyon ízlett az egész családnak, ami nem csoda, hiszen egyszerre meleg, hideg, puha, ropogós, édes és csupa szénhidrát! Aki vigyáz az alakjára az most csukja be a szemét.

Hozzávalók

Tésztához

  • 250 g búzafinomliszt (BL 55)
  • 300 g tehéntej (2,8%)
  • 1 tojás (M-es)
  • 1 tk (4 g) sütőpor
  • 50 g kristálycukor
  • csipet

Egyebek

  • szóráshoz porcukor
  • tetejére kakaós mogyorókrém
  • tálaláshoz vanília- vagy csokoládé fagylalt
  • sütéshez napraforgóolaj

A recept

Összekeverjük a tojást a tejjel és a cukorral. Belekeverjük a sütőporos, sós lisztet.

Olajat forrósítunk. kb. 190-200 oC-ra

Ha elég forró az olaj, akkor lassan, de határozottan körkörösen belülről kifelé haladva az olajba öntjük a tésztát. A nevét onnan kapta, hogy egy tölcsérbe töltve a tésztát könnyen tudjuk a forró olajba önteni a tésztát.

TIPP: Nagyon figyeljünk, hogy vékonyan öntsük, mert különben előfordulhat, hogy nem sül át a tészta és nyers marad a belseje.

Ha megsült az alja megfordítjuk és a másik oldalát is megpirítjuk.

Papírra tesszük, hogy lecsöpögjön a felesleges olaj.

A tölcsérfánk-ot forrón tálaljuk ízlés szerint mogyorókrémmel csurgatva, tejszínhabbal, fagylalttal, porcukorral vagy akár lekvárral. 

TIPP: Mogyorókrémet érdemes mikróban kb fél perc alatt kicsit megmelegíteni, hogy könnyebben csurgatható legyen.

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.