Főzött só-liszt gyurma
Hagyományos

Főzött só-liszt gyurma

Nem ehető
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Több receptet kipróbáltam. Volt, ami ragadt, volt ami porlott, de ez nagyon szuper szerintem. Sok neves gyurma nincs ilyen szuper és biztosan nem lesz baja a gyereknek, ha esetleg mégis megeszi! Nálunk több kiló landolt már belőle az oviban is. Nagy sikere volt :)

Hozzávalók

  • 20 dkg (200 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 10 dkg (100 g) konyhasó
  • 3 dl víz
  • 1 ek napraforgóolaj
  • 1 tk citromsav
  • kevés Bolero italpor vagy ételfesték

A recept

Fontos megjegyeznem, hogy ne akarjunk egyszerre dupla adagot főzni, mert nem fog tudni átmelegedni a keverék és ragadós lesz!

Az alapanyagokat összekeverjük, majd színezzük. Egy folyós, de sűrű masszát kell kapjunk.

Főzött só-liszt gyurma

Kezdhetjük főzni

Kézi robotgéppel alacsony fokozaton, közepes lángon (nálam a 10 fokozatból 4-esen szoktam) keverve annyi ideig főzzük, amíg el nem válik az edény falától és már a robotgép elkezdi "eldobálni" a darabokat. 

Ha nem főzzük elég ideig, akkor ragadós lesz a végeredmény.

Főzött só-liszt gyurma

Kész is :)

Még melegen jól átgyúrjuk. Kihűlés közben is többször gyúrjuk át! Mindig gyúrjuk majd hagyjuk állni. 

Ilyenkor még ragad, de ha teljesen kihűlt és sokat gyúrtuk, akkor egy idő után már nem szabad hogy ragadjon. Ez is pont úgy működik a liszt miatt, mint a kelttészta. a sikérszálaknak kell idő, hogy a folyadékot magukba szívják és elérjük a gyúrással a kellő állagot.

Kihűlés után zacskóba csomagoljuk. Hetekig eláll hűtés nélkül is. 

Igazából nekünk előbb szárad ki, mint hogy bármi más baja legyen.

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.