Formakenyér
Hagyományos

Formakenyér

Kelt tészta Kenyér
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
A történetem ott kezdődött, hogy hirtelen felindulásból vettem egy melegszendvics sütőt. Ez van ha az ember lánya beszabadul 2 hetente a boltba. Nem bírtam ellenállni és már a számban éreztem gyermekkorom "ragasztott" szendvicsének ízét. Igen volt anyukámnak is ilyen szerkezete és én így neveztem eme gasztro művet. No de ugyebár ehhez formakenyér illik a leginkább így kézenfekvő volt, hogy új receptet kell csinálnom. A toast kenyér egy tömörebb tésztájú, vékony puha héjú kenyérféle így egyből a császárzsemlém jutott eszembe. Már csak a kb. 30*11 cm-es püspökkenyér formám méretéhez kellett igazítanom a mennyiségeket és készen is volt a tökéletes formakenyér, ami pont illik az új szendvicssütőm méretéhez. Így már készülhetnek is a friss és ropogós sajtos-sonkás toastok :) Ez a recept jól használható kenyérsütő géphez is bevált már sok követőmnek.

Hozzávalók

  • 50 dkg (500 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 2 lapos kk (10 g)
  • 1 lapos kk (5 g) kristálycukor
  • 20 g friss élesztő
    VAGY
    kb 6 g szárított élesztő
  • 1,5 dl tehéntej (2,8%)
  • 1,5 dl víz
  • 40 g vaj

A recept

A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos vizes tejet. Belerakjuk a hideg vajat. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz.

Egy kb 30*10 cm-es püspökkenyér formát kivajazunk és belisztezünk. (Mint a piskótánál)

Dagasztás után 40 percet kelesztjük, majd azonnal a püspökkenyérformába nyomkodjuk.

Így is 40 percig kelesztjük. (Legyen picit púpos a tésztánk)

180 fokra előmelegítjük a sütőt alul-felül sütésen. 

A sütő aljába tetszünk vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel így gőz keletkezik bent)

Mielőtt a sütőbe tolnánk lespricceljük vízzel a kenyér felületét.

Kb 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.

Amikor kivesszük a sütőből azonnal rácsra borítjuk és adunk neki megint egy kis vizes spriccelést. Hideg helyre tesszük hűlni.

Hírdetés

Én ezt a formát használom. Nagyon szeretem, mert nem kell bele sütőpapír és 3 db elfér belőle a sütőben egyszerre.

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.