Félkilós házi cipó
Hagyományos

Félkilós házi cipó

Kelt tészta Kenyér
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Néha elég egy régi fazék, hogy új kedvenc szülessen. Nemrég előkerült egy régi zománcos lábas a kamrapolcról, és gondoltam, adok neki egy új szerepet – sütöttem benne egy kis félkilós fehér cipót. A fazék fedője szépen bent tartotta a gőzt, így a kenyér kérge ropogós lett, a belseje pedig puha és foszlós. Egyszerű, de nagyszerű – pont olyan, amit az ember újra meg újra szeretne megsütni. Ha van otthon egy hasonló méretű lábasod (kb. 20 cm átmérőjű), bátran próbáld ki! Meg fogsz lepődni, milyen jó lesz az eredmény!

Hozzávalók

  • 30 dkg (300 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 1 ek (20 g) (elhagyható) búzasikér
  • 1 tk (5 g)
  • 1,2 dkg (12 g) friss élesztő
    VAGY
    fél zacskó (3-4 g) szárított élesztő
  • 1,7 dl (170 g) víz
  • 1 ek (10 g) napraforgóolaj
    VAGY
    10 g sertészsír

A recept

Először is kimérjük egy tálba a lisztet, hozzákeverjük a sót és – ha használunk – a búzasikért. Ez utóbbi elhagyható, de ha benne van, még levegősebb lesz a végeredmény.

A liszt közepébe mélyedést készítünk, ide morzsoljuk az élesztőt. A vizet meglangyosítjuk – olyan meleg legyen, hogy jó érzés legyen belemártani az ujjunkat. Se túl forró, se hideg ne legyen, mert a túl meleg megöli, a hidegben pedig nem tudja elvégezni a dolgát. 

Ezt a vizet ráöntjük az élesztőre, és hagyjuk állni egy percet. Ezután hozzáadjuk a zsiradékot – napraforgóolajat vagy zsírt, kinek mi van kéznél –, és jól kidagasztjuk a tésztát. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk kelni 40 percet.

Ha letelt az idő, a megkelt tésztát kiborítjuk a pultra, és megformázzuk cipónak. Egy szilikonos sütőpapírral bélelt, 20 cm átmérőjű, fedeles zománcos lábasba helyezzük, majd újra kelni hagyjuk körülbelül 30 percig. Ha hűvösebb a lakás, lehet, hogy ennél több idő kell, de a lényeg, hogy duplájára nőjön a tészta.

Közben előmelegítjük a sütőt 250 fokra, alul-felül sütésre. Mivel az edény fedeles, nem kell külön vízgőzt tenni a sütőbe. A megkelt cipót lespricceljük vízzel.

Erre nekem egy 100 Ft-os virágspriccelős flakonom van, de ha van egy vízipisztoly a lakásban az is tökéletes. Annak is híján meg nyúljunk bele a vízbe és ujjainkkal locsoljuk meg óvatosan vagy kenjük le ecsettel.
Hírdetés

 Én ezt használom – ezzel a kelesztőtállal még szebb és levegősebb tészták készülnek. Kattints a linkre és szerezd be a sajátodat!

A tetejét egy nagyon éles késsel vagy pengével kereszt alakban bevágjuk. 

Ezután mehet is a sütőbe: először 250 fokon 15 percig sütjük, majd 230 fokra visszavéve még 15 percet. A végén levesszük a fazék fedelét, és további 5 percig pirítjuk, vagy amíg szép barna nem lesz a teteje.

Amikor kivesszük, hideg vízzel lespricceljük, és lehetőleg hűvös helyre tesszük, hogy a hirtelen hőmérsékletváltozástól szépen megrepedezzen, cserepesedjen a héja. Most már csak ki kell bírni, hogy teljesen kihűljön – ha melegen vágjuk fel, nem lesz szép a szeletelési felület.

TIPP: Ha van egy kézi robotgépünk, akkor azt a csavaros kart azért találták ki, hogy ne kelljen kézzel dagasztani. Ha van egy kenyérsütőnk, akkor nézzünk ki egy programot, ami csak dagaszt, és rakjuk bele a tésztát. majd ha lejárt a dagasztás ideje, akkor vegyük ki belőle.

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.