Felhő zsemle
Hagyományos

Felhő zsemle

Kelt tészta Zsemle
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Sok külföldi youtube videón láthatunk olyan zsemléket, amik valami hihetetlenül puhák. Sokat kipróbáltam és megnéztem, majd kidolgoztam egy zsemle receptet és elneveztem felhő zsemlének, mert annyira eszméletlenül puha. A titok az, hogy van egy kis sütőpor is a tésztában, ami a már megkelt tésztát még sütés közben felfújja. Hihetetlenül puha és finom. A gyerekek nagyon odavannak érte. A sajtos stanglim is nagyon puha, de ez annál is sokkal puhább.

Hozzávalók

  • 40 dkg (400 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 5 g
  • 1 tk (5 g) sütőpor
  • 10 g kristálycukor
  • 20 g friss élesztő
    VAGY
    6 g szárított élesztő
  • 250 ml tehéntej (2,8%)
  • 20 g napraforgóolaj
  • 1 tojás (M-es)
  • 20 g vaj
  • tetejére kis tejjel egy tojás (M-es)

A recept

A lisztbe belekeverjük a sót és a sütőport. Közepébe mélyedést készítünk. Ide szórjuk a cukrot, majd rámorzsoljuk az élesztőt. Ráöntjük a langyos tejet. 

Megvárjuk míg felfut az élesztő. Ha már felúszott a tej tetejére az élesztő, akkor beleöntjük az olajat és a tojást is belerakjuk.

Kidagasztjuk a tésztát. Ha már összeállt, akkor beledagasztjuk a vajat is.

40 percig hagyjuk kelni a tésztát. 

Ha megkelt, akkor bőven lisztezett felületre borítjuk és jól átgyúrjuk. Ragad, de az normális. lisztezzük nyugodtan. Ezután 8 egyenlő darabra vágjuk (kb 96 g/db) és megformázzuk zsemlének lisztes kézzel.

Szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk a zsemléket és 30 percig hagyjuk kelni.

Ekkor bemelegítjük a sütőt 180 fokra úgy, hogy egy edényben vizet rakunk az aljába, hogy gőz képződjön bent.

Amíg melegszik lekenjük a zsemléket. Egy egész tojást egy kevés tejjel összekavarunk és ezt kenjük egy ecsettel a zsemlékre.

Ha bemelegedett a sütő berakjuk és aranybarnára sütjük a felhő zsemlét.

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.