Felhő pogácsa
Hagyományos

Felhő pogácsa

Kelt tészta Sós Pogácsa
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Imádom a szájhagyomány útján terjedő recepteket. Nagyon nagy szerencsém volt pár napja, amikor az egyik Adventi ablaknyitásnál megvendégeltek minket pogácsával. Annyira finom volt, hogy teljesen ledöbbentem. Azonnal a recept felől érdeklődtem a háziasszonynál. Azt válaszolta, hogy anyukám diktálta fogalmam sincs mi volt a recept. Természetesen a következő kérdésem az volt, hogy lediktálja nekem is? Már másnap megkaptam és azonnal ki is kellett próbálnom. Összetevők alapján elmondhatom, hogy a Luca pogácsa receptem majdnem pont ilyen összetételű csak, abban nincs reszelt sajt. Szinte hihetetlen, hogy mennyivel finomabb és légiesebb ez a pogácsa annál. Gondolkodtam mi legyen a neve, de méltán kiérdemelte a felhő pogácsa elnevezést.

Hozzávalók

85 db 4 cm-es pogácsához

  • 65 dkg (650 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 25 dkg (250 g) sütőmargarin
    VAGY
    25 dkg (250 g) vaj
  • 4 tk (20 g)
  • 25 g (fél kocka) friss élesztő
    VAGY
    egy zacskó (7 g) szárított élesztő
  • 1 tk (5 g) kristálycukor
  • 1 dl (100 g) tehéntej (2,8%)
  • egy darab egész tojás (M-es)
  • 165 g tejföl (20%)
  • 10 dkg (100 g) reszelt trappista sajt
  • kenéshez 1 db tojássárgája

A recept

A lisztet összemorzsoljuk a margarinnal és a sóval, belekeverjük a sajtot, majd a közepébe mélyedést készítünk, és ide szórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos tejet. Hagyjuk felfutni, majd belerakjuk a tejfölt és a tojást. Kidagasztjuk a tésztát. Nem baj ha nem válik el az edény falától. Mivel zsíros tészta akkor is össze tudjuk szedni. Ne tegyünk bele több lisztet! Meleg helyen 30 percig kelesztjük. Kinyújtjuk és háromszor meghajtogatjuk a megkelt tésztát. A hajtogatások között 20 percig pihentetjük. Amikor készen van az utolsó hajtogatás is, kinyújtjuk ujjnyi vastagra. Kisméretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Megkenjük tojássárgájával, majd megszórhatjuk apróra vágott tökmaggal (egyéb magvakkal) vagy reszelt sajttal. Ha szeretnénk a tetejét is megsózhatjuk nagyon finom lesz tőle.

Miután a tepsibe tettük szilikonos sütőpapírra a pogácsákat, még addig kelesztjük, amíg melegszik a sütő (kb. 15-20 perc)

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 perc alatt pirosra sütjük a felhő pogácsákat.

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.