Félbarna szendvics vekni
Egészségtudatos

Félbarna szendvics vekni

Kelt tészta Zsemle
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Örömmel mutatom be legújabb, egészségbarát változatát a klasszikus szendvics vekninek! Az előző, nagy sikerű fehérlisztes és teljeskiőrlésű lisztes verziók után, mostantól a tudatos étkezés híveinek is kínálok egy új, ízletes opciót. Ez egy ropogós mini kenyér, ami a kiegyensúlyozott táplálkozás jegyében készült. A félbarna szendvics vekni nemcsak hogy finom, hanem tápláló is, így ideális választás mindennapi étkezéseinkhez. Készítsünk egészséges szendvicseket és élvezzük az egészséges életmód ízeit ezzel az új alternatívával!

Hozzávalók

  • 65 dkg (650 g) félbarna búzaliszt (BL-120)
  • 3 tk (15 g)
  • 1 tk méz
  • 25 g (fél kocka) friss élesztő
    VAGY
    1 zacskó (7 g) szárított élesztő
  • 2,2 dl (220 g) tehéntej (2,8%)
  • 2,2 dl (220 g) víz
  • 50 g hideg vaj

A recept

A lisztbe belekeverjük a sót, a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos vizes mézzel édesített tejet. Megvárjuk hogy felfusson az élesztő.  Az egészet összegyúrjuk, majd belerakjuk a hideg vajat. Kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz. Dagasztás után 40 percet kelesztjük és 6-10 db-ba vágjuk (kb. 120- 200 g/db). Megformázzuk őket úgy mint a fehér kenyeret egy pici veknivé.

Szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk a „zsemléket”, majd kb. 30 percig hagyjuk őket kelni. Közben 210 °C-ra előmelegítjük a sütőt alsó-felső sütésen, gőztér alkalmazásával. Mielőtt a sütőbe tolnánk a tepsit, lespricceljük vízzel a zsemlék felületét. Kb. 20 perc alatt szép pirosra sütjük őket. Amikor kivesszük, adunk nekik megint egy kis vizes spriccelést. Hideg helyen hagyjuk kihűlni.

Félbe vágva salátával, kedvenc zöldségekkel, mustárral, ketchuppal vagy majonézzel ízesítve egy finom szelet prágai típusú rántott csirkemellel (katt ide) laktató és nagyon finom szendvicset varázsolhatunk az asztalra.

Hírdetés

Én ezt használom – ezzel a kelesztőtállal még szebb és levegősebb tészták készülnek. Kattints a linkre és szerezd be a sajátodat!

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.