
Fehér kenyér
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
Regisztráció

A recept
Ha még úgy érzed erre nem állsz készen, akkor süss GYÖKÉRKENYERET
Ha diátázol, akkor válaszd a TELJES KIŐRLÉSŰ KENYERET vagy a ZABPELYHES KENYERET
Folyamat lépésről lépésre:
- dagasztás
- 20 perc kelesztés
- megint 20 perc kelesztés
- formázva is 20 perc kelesztés
- 20 perc sütés 250 fokon
- 20 perc sütés 230 fokon
- pirítás 230 fokon
Előkészítés
Belemérjük egy edénybe a lisztet. A lisztbe belekeverjük a sót és a sikért.
Elhagyható a receptből a sikér, de vele még levegősebb lesz a végeredmény.
Bedobjuk a mikróba 30 mp-re, hogy átmelegedjen, majd megkeverjük.
Belemorzsoljuk az élesztőt a közepébe.
A vizet megmelegítjük a mikróban olyan melegre, hogy jó érzés legyen az ujjunkat beledugni. Ha meleg nem jó ha hideg az sem, mert a meleg megöli az élesztőt, fázni meg nem szeret.
Ezt ráöntjük az élesztőre. Belemérjük az olajat is.
Kidagasztjuk a tésztát, majd letakarjuk egy tiszta konyharuhával és hagyjuk kelni 20 percet.
Ekkor kicsit átgyúrjuk és megint hagyjuk 20 percig kelni
Formázás
Amikor letelt az idő, akkor kiborítjuk a pultra és kilapogatjuk jó laposra.
Na most jön a vekni formázása. Videón jól látható, hogy hogyan csinálom. Egy fontos, hogy NE LEGYEN SZOROS, szóval csak lazán tekerjük fel, de azért adjunk feszességet a tésztának.
Na ezután megint nincs dolgunk egy darabig. Szilikonos sütőpapírral bélelt fedeles kacsasütőbe rakjuk (37*26*15,5 cm fedővel együtt) és kelni hagyjuk legalább 20 percet. Ha hűvös van a lakásban, akkor ez akár jóval több is lehet. Kb. duplájára kell, hogy növekedjen.
Ha nincs fedeles edényünk, akkor tepsin is meg lehet sütni. Katt ide a részletekért Egyszerű fehérkenyér kezdőknek
Közben bemelegítjük a sütőt 250 fokra alul felül sütésen. Ha fedeles az edény, akkor nem kell víz a sütőbe.
Lespricceljük vízzel a kenyeret
Amikor letelt a 20 perc, akkor egy nagyon éles késsel (pengével) bevágjuk a tetejét 3 helyen

Sütés előtt
Sütés
Ezután mehet a sütőbe sülni kb 50 percre. 250 fokon alul felül sütésen 20 percet, majd 230 fokon 20 percet, végül fedő nélkül kb 10 percet, de inkább azt írom, hogy addig amíg szép barnára meg nem pirul
Kivesszük és lespricceljük hideg vízzel és minél hidegebb helyre tesszük, hogy a gyors hőmérsékletkülönbség miatt szépen cserepesedjen a felülete.
Most már csak meg kell várnunk, hogy lehűljön.Ha melegen vágjuk meg, akkor nem lesz szép a vágási felülete.
receptek További receptek hagyományos kategóriában



receptek További receptek kenyér kategóriában



