Fehér kenyér
Hagyományos

Fehér kenyér

Kelt tészta Kenyér
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Ez a 20 perces fehér kenyér. Minden mozzanat után 20 perc telik el, így könnyen megjegyezhető. Nagyon egyszerű az elkészítése. Kezdőknek is bátran ajánlom. Ez a kenyér recept egyszerű és olcsó valamint porélesztővel is elkészíthető.

Hozzávalók

  • 65 dkg (650 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 1 ek (20 g) (elhagyható) búzasikér
  • 2-3 tk (10-15 g)
  • 2,5 dkg (fél kocka) friss élesztő
    VAGY
    1 zacskó (7 g) szárított élesztő
  • 3,5 dl (350 g) víz
  • 3 ek (30 g) napraforgóolaj
    VAGY
    30 g olívaolaj

A recept

Ha még úgy érzed erre nem állsz készen, akkor süss GYÖKÉRKENYERET

Ha diátázol, akkor válaszd a TELJES KIŐRLÉSŰ KENYERET vagy a ZABPELYHES KENYERET

Folyamat lépésről lépésre:

  • dagasztás
  • 20 perc kelesztés
  • megint 20 perc kelesztés
  • formázva is 20 perc kelesztés
  • 20 perc sütés 250 fokon
  • 20 perc sütés 230 fokon
  • pirítás 230 fokon

Előkészítés

Belemérjük egy edénybe a lisztet. A lisztbe belekeverjük a sót és a sikért. 

Elhagyható a receptből a sikér, de vele még levegősebb lesz a végeredmény.

Bedobjuk a mikróba 30 mp-re, hogy átmelegedjen, majd megkeverjük.

Belemorzsoljuk az élesztőt a közepébe.

A vizet megmelegítjük a mikróban olyan melegre, hogy jó érzés legyen az ujjunkat beledugni. Ha meleg nem jó ha hideg az sem, mert a meleg megöli az élesztőt, fázni meg nem szeret.

Ezt ráöntjük az élesztőre. Belemérjük az olajat is. 

Kidagasztjuk a tésztát, majd letakarjuk egy tiszta konyharuhával és hagyjuk kelni 20 percet. 

Ekkor kicsit átgyúrjuk és megint hagyjuk 20 percig kelni

Formázás

Amikor letelt az idő, akkor kiborítjuk a pultra és kilapogatjuk jó laposra.

Na most jön a vekni formázása. Videón jól látható, hogy hogyan csinálom. Egy fontos, hogy NE LEGYEN SZOROS, szóval csak lazán tekerjük fel, de azért adjunk feszességet a tésztának.

Na ezután megint nincs dolgunk egy darabig. Szilikonos sütőpapírral bélelt fedeles kacsasütőbe rakjuk (37*26*15,5 cm fedővel együtt) és kelni hagyjuk legalább 20 percet. Ha hűvös van a lakásban, akkor ez akár jóval több is lehet. Kb. duplájára kell, hogy növekedjen.

Ha nincs fedeles edényünk, akkor tepsin is meg lehet sütni. Katt ide a részletekért Egyszerű fehérkenyér kezdőknek

Közben bemelegítjük a sütőt 250 fokra alul felül sütésen. Ha fedeles az edény, akkor nem kell víz a sütőbe.

Lespricceljük vízzel a kenyeret

Erre nekem egy 100 Ft-os virágspriccelős flakonom van, de ha van egy vízipisztoly a lakásban az is tökéletes. Annak is híján meg nyúljunk bele a vízbe és ujjainkkal locsoljuk meg óvatosan vagy kenjük le ecsettel.

Amikor letelt a 20 perc, akkor egy nagyon éles késsel (pengével) bevágjuk a tetejét 3 helyen

Fehér kenyér

Sütés előtt

Sütés

Ezután mehet a sütőbe sülni kb 50 percre. 250 fokon alul felül sütésen 20 percet, majd 230 fokon 20 percet, végül fedő nélkül kb 10 percet, de inkább azt írom, hogy addig amíg szép barnára meg nem pirul

Kivesszük és lespricceljük hideg vízzel és minél hidegebb helyre tesszük, hogy a gyors hőmérsékletkülönbség miatt szépen cserepesedjen a felülete.

Most már csak meg kell várnunk, hogy lehűljön.Ha melegen vágjuk meg, akkor nem lesz szép a vágási felülete.

TIPP: Ha van egy kézi robotgépünk, akkor azt a csavaros kart azért találták ki, hogy ne kelljen kézzel dagasztani. Ha van egy kenyérsütőnk, akkor nézzünk ki egy programot, ami az elején dagaszt, és rakjuk bele a tésztát. majd ha lejárt a dagasztás ideje, akkor vegyük ki belőle.

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.