
Fehér cipó vasedényben sütve
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
Regisztráció

A recept
Belemérjük egy edénybe a lisztet. A lisztbe belekeverjük a sót és a sikért, majd belemorzsoljuk az élesztőt a közepébe.
A vizet megmelegítjük olyan melegre, hogy jó érzés legyen az ujjunkat beledugni és ráöntjük az élesztőre, majd belemérjük az olajat is.
Kidagasztjuk a tésztát.
Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és hagyjuk kelni 20 percet, ekkor kicsit átgyúrjuk és megint hagyjuk 20 percig kelni a tésztát. Összesen 40 percig kelesztjük.
Amikor letelt az idő, akkor kiborítjuk a pultra és cipóvá, azaz kerek kenyérré formázzuk.
A vasedényhez illő méretű sütőpapír darabot levágunk és rárakjuk a cipót. Letakarjuk egy konyharuhával és kelni hagyjuk 20-30 percet.
Közben bemelegítjük a sütőt 230 fokra alul felül sütésen úgy, hogy a vasedényt is berakjuk a fedő nélkül.
Amikor letelt a 20-30 perc, akkor lespricceljük vízzel a kenyeret és egy nagyon éles késsel bevágjuk a tetejét tetszés szerinti mintában.
Ezután egy gyors mozdulattal beleemeljük a forró vasba a kenyeret a sütőpapírt fogva, majd rárakjuk a fedőt.
Ezután mehet a sütőbe sülni 40 percre, majd végül fedő nélkül kb 10 percet, de inkább azt írom, hogy addig, amíg meg nem pirul.
Kivesszük, majd átrakjuk egy rácsra és azonnal lespricceljük vízzel, majd minél hidegebb helyre tesszük, hogy a gyors hőmérsékletkülönbség miatt szépen cserepesedjen a felülete.
Most már csak meg kell várnunk, hogy lehűljön a fehér cipó-nk. Ha melegen vágjuk meg, akkor nem lesz szép a vágási felülete :)
receptek További receptek hagyományos kategóriában



receptek További receptek kenyér kategóriában



