Farsangi túrófánk
Hagyományos

Farsangi túrófánk

Kelt tészta Édes
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Ezt a farsangi túrófánk receptet anyukámtól tanultam, aki évek óta ezt süti a falunkban a farsangi ünnepségen. Mindenki szereti és a lehető legegyszerűbb recept. Élesztő és cukor sincs a tésztjában.

Hozzávalók

Tésztához

  • 25 dkg (250 g) tehéntúró (félzsíros)
  • 25 dkg (250 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 1 csomag (12 g) sütőpor
  • 2 db tojás (M-es)
  • 20 dkg (200 g) tejföl (20%)

Forgatáshoz

  • 10 dkg (100 g) porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor

Sütéshez

  • forró napraforgóolaj

A recept

A tészta hozzávalóiból egy lágyabb jellegű (ragadós) tésztát keverünk, amit legalább 15 percig hagyunk állni, de többet is állhat annál jobb lesz.

Ezután felforrósítjuk az olajat egy mély edényben. A lényeg, hogy forró legyen és elég mélyen álljon az olaj benne ahhoz, hogy a fánk forogni tudjon.

TIPP: Én az olajsütőmet használom 180-190 fokra állítva

Két kanál segítségével szaggatjuk a tésztát a forró olajba. Esetleg vizes kézzel golyókat formázunk belőle. Így szebb kerekebbek lesznek, de cserébe macerásabb, mert rettenetesen ragad a tészta.

Kisebb dió méretű legyen mindegyik (kb 40 g)

Ezután szép pirosra sütjük. A golyók maguktól forognak az olajban.

Amíg forog, addig valószínűleg nyers belül a tészta. Várjuk meg, amíg már úgy látjuk, hogy a forgás abbamaradt.

Kiszedjük a megsült túrófánk-okat és még melegen beleforgatjuk a vaníliás porcukorba.

Farsangi túrófánk

Felvágva ilyennek kell lennie, mint a fotón. 

Ha nyers a közepe, akkor túl magas hőmérsékleten sültek vagy túl kevés ideig.

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.