
Fahéjas kelt csiga
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
Regisztráció

Hozzávalók
Tésztához
-
60 dkg (600 g) búzafinomliszt (BL 55)
-
2 tojássárgája
-
3 dkg friss élesztőVAGY9 g szárított élesztő
-
1 ek kristálycukor
-
3 dl langyos tehéntej (2,8%)
-
2 ek napraforgóolaj
Töltelék
-
20 dkg (200 g) porcukor
-
10 g fahéj (őrölt)
-
20 dkg (200 g) puha vajVAGY20 dkg (200 g) puha sütőmargarin
Locsoláshoz
-
2 dl habtejszínVAGY1,5 dl tehéntej (2,8%)

A recept
Az élesztőt fél dl cukros, langyos tejben felfuttatjuk és a tésztához való anyagokból puha kelt tésztát dagasztunk.
45 percig langyos helyen pihentetjük. Utána vékony négyzet alakúra kinyújtjuk és megkenjük az összekevert töltelékkel. Ez gyakorlatilag egy krém lesz, amit rákenünk. A tésztát henger alakúra felcsavarjuk és 2-3 cm széles karikákat vágunk belőle.
Egy magas falú tepsit vagy lábast fagyos zsírral vagy margarinnal bekenünk és a tésztakarikákat szorosan belefektetjük. ha nem elég szorosan vannak akkor félő, hogy kiszáradnak. Jól össze kell kelniük. Fél óráig kelesztjük. Előmelegített sütőben alul felül sütésen 180 oC-on pirosra sütjük. Sose használjunk légkeverést, mert kiszárítja!
Amikor teteje pirosra sült, az egészet 2 dl habtejszínnel meglocsoljuk (kb 30 perc). Korábban ne locsoljuk mert összeeshet a tészta! Utána még pár percre visszatoljuk a sütőbe, hogy beszívja a tejszínt a fahéjas kelt csiga.
receptek További receptek hagyományos kategóriában



receptek További receptek Édes kategóriában



