Express sörkifli
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
RegisztrációHozzávalók
- 55 dkg (550 g) búzafinomliszt (BL 55)
- 1 ek (15-20 g) só
- 50 g (egy egész) friss élesztő
- 3 dl tehéntej (2,8%)
- 80 g sertészsír
- 1 db egész tojás (M-es)
- kenéshez tehéntej (2,8%)
Szóráshoz
- reszelt trappista sajt
- ízlés szerint magvak
- kevés kömény (őrölt)
Tölteléknek
- ízlés szerint gépsonka
- ízlés szerint trappista sajt
- ízlés szerint kolbász
A recept
A lisztet beleöntjük egy keverőtálba, mehet hozzá a só, közepébe morzsoljuk az élesztőt.
Egy edényben meglangyosítjuk a tejet, majd az élesztőre öntjük. Beleütjük a tojást és beletesszük a zsírt.
Összekeverjük, majd kidagasztjuk. Nagyon puha, jól formázható tésztája van. Természetesen ha nagyon ragad, akkor kell még hozzá tenni lisztet, de semmiképpen ne legyen kemény a tészta.
Nem kell keleszteni!!!!
Ha kidagasztottuk, akkor azonnal 4 részre osztjuk.
Kerekre nyújtunk minden darabot, amekkorára csak tudjuk.
A darabokat 12 felé vágjuk. Ízlés szerint töltjük sonkával, sajttal vagy kolbásszal. Feltekerjük kifli alakúra. Tepsire tesszük, megkenjük tejjel a tetejét.
Megszórhatjuk sajttal, szezámmaggal vagy csak őrölt köménnyel, de csupaszon is maradhat.
10-15 percig hagyjuk kelni a kész kifliket. De ha nagyon sietünk, ezt a lépést ki is hagyhatjuk.
A sütőt ezalatt alul felül sütésen 180 fokra előmelegítjük. Vagy légkeverésen 160 fokra.
Aranybarnára sütjük kb. 30 perc alatt