
Express gyökérkenyér
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
Regisztráció

A recept
A lisztbe belekeverjük a sót, majd egy mélyedést alakítunk ki a közepében.
Ide morzsoljuk az élesztőt, majd ráöntjük a kellemes kézmeleg vizet.
Hagyjuk kb 10 perc alatt felfutni. (A szárított élesztőt nem kell futtatni) Beleöntjük az olajat , majd alaposan összekeverjük.
Nagyon ragadós a tészta. (Olyan, mint a piaci lángosé)
Körbelocsoljuk olajjal és egy gombóccá alakítjuk olajos kézzel.
Letakarva kb. 30 percig kelesztjük szobahőmérsékleten.
Ha megkelt, akkor lisztezett pultra borítjuk, kilapogatjuk, feltekerjük és megtekerjük. Kilapogatáskor rakhatunk rá olajbogyót, hagymát vagy amit szeretnénk!
Formázást a hagyományos gyökérkenyérhez hasonlóan végezzük, ami látható a videón.
Én ezt most nem vettem ketté, de lehet két kisebbet is sütni, mint a hagyományos verziónál.
Kb 30 percig kelesztjük szobahőmérsékleten szilikonos sütőpapírra helyezve.
210 fokos, gőzzel telített sütőtérben sütjük. (Egy edényben vizet rakunk a sütő aljába, hogy együtt melegedjen vele és gőz képződjön a sütőben)
Az egyben sütött express gyökérkenyér 40 perc alatt lett szép piros nálam. A felezett kenyérnek elég a 30 perc is általában.
receptek További receptek hagyományos kategóriában



receptek További receptek kenyér kategóriában



