Eper pite
Hagyományos

Eper pite

Desszert
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Szerencsémre nagyon sok eprem termett idén. Miután teleettük magunkat friss eperrel és az ismerősök is kaptak belőle, valami sütemény ötleten kezdtem törni a fejem. Egyből a kedvenc Meggy pite receptem jutott eszembe. Kipróbáltam és isteni eper pite sült ki belőle.

Hozzávalók

Töltelék

  • 80 dkg (800 g) eper
  • 10 dkg (100 g) kristálycukor
  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor

Tésztához

  • 225 g búzafinomliszt (BL 55)
  • 1 csapott kk sütőpor
  • 1 csipet
  • 60 g kristálycukor
  • 125 g sütőmargarin
  • 1 tojás (M-es)

A recept

Az epreket megmossuk, zöldjét leszedjük és megszórjuk a cukorral, majd villával összetörjük. Többször megkeverjük, majd hagyjuk állni picit. Ha elég levet engedett, akkor lecsöpögtetjük. 

A levéből 4 dl-t elkeverünk egy csomag vaníliás pudingporral. Állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik, majd belekeverjük a többi cukros eper velőt és még egy picit főzzük állandóan kevergetve.

A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk. Egy kisebb tortaforma alját kibélelünk sütőpapírral az oldalát pedig kikenjük margarinnal és beszórjuk liszttel. Két részre vesszük a tésztát, majd az egyik felét kerekre nyújtva a tortaforma aljába rakjuk.

Erre megy az epres töltelék, majd a maradék tésztát kinyújtva tetszés szerint kiszúrunk vagy kivágunk formákat vagy csíkokat és azzal borítjuk az eper "zselé" tetejét.

Előmelegített sütőben 180 fokon alul felül sütésen addig sütjük, míg a teteje meg nem pirul. Kb 1 óra.

Hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe rakjuk.

Eper pite teljes kihűlése után levesszük a tortaforma oldalát és porcukorral szórva tálaljuk.

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.