Éjszakai kelesztésű vizes kifli
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
RegisztrációHozzávalók
8-10 kiflihez
- 50 dkg (500 g) búzafinomliszt (BL 55)
- 2 lapos tk (10 g) só
- 10 g friss élesztő VAGY 3 g szárított élesztő
- kb 1 tk (5 g) kristálycukor
- 3 dl (300 g) langyos víz
- 1 ek (10 g) napraforgóolaj
A recept
A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos (kézmeleg) vizet. Hagyjuk felfutni, majd beleöntjük az olajat. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz.
Dagasztás után 40 percet kelesztjük, 8 vagy 10 db-ba vágjuk.
Mindegyikből kis gombócot gyúrunk és 10 percig hagyjuk pihenni őket.
Ha megvan megformázzuk őket kiflinek. LÁSD A VIDEÓN
Szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk a kifliket.
Letakarjuk folpackkal vagy alufóliával. Éjszakára hűtőbe (4-8 fok) vagy hideg helyre tesszük a tepsit.
Reggel amikor felébredünk kirakjuk a tepsit szoba-hőmérsékletre és 30 percig kint hagyjuk, hogy melegedjen. (rajta marad a folpack)
210 fokra előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen úgy, hogy a sütő aljába vizet helyezünk egy tálba, hogy gőz képződjön a sütőben.
Sütés előtt megspricceljük vízzel és megszórhatjuk sóval vagy köménymaggal.
Kb 15 perc alatt szép pirosra sütjük az éjszakai kelesztésű vizes kifli-ket.
Amikor kivesszük ismét lefújjuk vízzel a kifliket.