Éjszakai kelesztésű sajtos stangli
Hagyományos

Éjszakai kelesztésű sajtos stangli

Kelt tészta Éjszakai kelesztésű
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Nagy kedvence a családnak és a követőimnek is a nappali kelesztésű sajtos stangli recept. Sokan kérdezték, hogy éjszakai kelesztéssel működik-e így született meg az éjszakai kelesztésű sajtos stangli. Pihe puha tésztája van és a legjobb variáció szendvicsnek. Ez az a tészta, ami a leginkább hasonlít a a bolti “felfújt” pékárukhoz. Ha hagyományos zsemlét sütnél inkább, vagy csak tej és tojásmentes receptet keresel válaszd a VIZES ZSEMLE receptemet. Ha diétázol, akkor próbáld ki a TELJES KIŐRLÉSŰ lisztből készült változatomat.

Hozzávalók

6 db stanglihoz

  • 35 dkg (350 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 2 tk (10 g)
  • 0,7 dkg (7 g) friss élesztő
    VAGY
    kb 1-2 g szárított élesztő
  • 1 dl langyos tehéntej (2,8%)
    VAGY
    1 dl langyos növényi tej
  • 1 dl langyos (nem csapvíz) víz
  • 1 kk kristálycukor
  • 1 tojássárgája
  • 2 ek napraforgóolaj

Kenéshez

  • 1 tojássárgája
  • 1 csipet
  • 1 tk víz
  • szóráshoz 100 g trappista sajt

A recept

Berakom segítségnek a nappali kelesztésű verziót nektek videón!

A lisztet kimérjük megsózzuk, a közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos, cukros, vizes tejet. A tojássárgáját és az olajat is beleöntjük. Hagyjuk felfutni az élesztőt.

Lágyabb kelt tésztát dagasztunk, amelyet egy órán át kelni hagyunk.

6 felé vágjuk a tésztát (kb 100 g) és gombócokká formázzuk.

Stanglikat formázunk belőle vékonyan olajozott pulton. Lásd videó!

Tipp: Ha az “S” betűs szupermarket híres óriási stanglijára vágyunk, akkor csak ketté osszuk el a tésztát.

Szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk a kifliket. Letakarjuk folpackkal vagy alufóliával. Éjszakára hűtőbe (4-8 fok) vagy hideg helyre tesszük a tepsit.

Reggel amikor felébredünk kirakjuk a tepsit szoba-hőmérsékletre és 40 percig kint hagyjuk, hogy melegedjen. (rajta marad a folpack) Közben 220 fokra előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen úgy, hogy a sütő aljába vizet helyezünk egy tálba, hogy gőz képződjön a sütőben.

Ha megkelt megkenjük a vízzel kikevert tojássárgájával és megszórjuk sajttal.

Ha felmelegedett a sütő, akkor betoljuk a tepsit. Ha van, akkor bekapcsoljuk a légkeverést. 5 percig így sütjük. Ettől szépen felfúvódnak a stanglik.

Kikapcsoljuk a légkeverést és visszavesszük a hőfokot 200 fokra. Így sütjük, amíg szépen meg nem pirulnak. Nekem 10 perc kellett csak nekik. Végig gőzben hagyjuk sülni, így nem szárad ki a stangli és finom ropogós héja keletkezik.

TIPP: Ha nincs légkeverésed, akkor végig 210 fokon süsd a stanglikat

TIPP: A megmaradt tojásfehérjékből készíts Diós Búrkiflit

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.