Éjszakai kelesztésű császárzsemle
Hagyományos

Éjszakai kelesztésű császárzsemle

Kelt tészta Éjszakai kelesztésű
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Éjszakai kelesztésű pékárukra úgy vettem észre, hogy hatalmas igény van. Nem is csoda, hisz ki ne szeretné azt ha reggel még az ágyból érezhetné a finom pékáru illatát. Arról nem is beszélve, hogy milyen szuper dolog reggel meleg zsemlével kényeztetni a családot úgy, hogy még boltba se kell elmenni érte. Ezt az élményt most már az éjszakai kelesztésű császárzsemle is adhatja nektek!

Hozzávalók

  • 65 dkg (650 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 2 lapos kk (10 g)
  • 2 lapos kk (10 g) kristálycukor
  • 12 g (negyed kocka) friss élesztő
    VAGY
    fél zacskó (3-4 g) szárított élesztő
  • 2 dl tehéntej (2,8%)
  • 2 dl víz
  • 50 g szoba hőmérsékletű vaj

A recept

A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos vizes tejet. Belerakjuk a puha vajat. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz.

Dagasztás után 40 percet kelesztjük, 12 db-ba vágjuk (kb 95 g/db)

Finoman megsodorjuk mindegyik darabot külön egy-egy kb 45 cm-es rúddá. Egy kis kört formázunk, laza csomót kötünk és rátekerjük a tésztát önmagára. A két végét összecsípjük és alul és kicsit megigazgatjuk. FORMÁZÁST a normál verzió videóján megtaláljátok:

Videón a formázás 11:20-tól látható

Szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk a zsemléket.

Ha mind a tepsin van, akkor lazán letíkarjuk zacskóval vagy folpackkal, majd betesszük őket a hűtőbe éjszakára. Kb 4-8 fokra

Reggel, amikor felébredünk kivesszük a tepsit a hűtőből és levesszük a fóliát.

Közben 210 fokra előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen. 

A sütő aljába tetszünk vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel így gőz keletkezik bent)

Nagyjából 30 percig hagyjuk a pulton melegedni a zsemléket.

Mielőtt a sütőbe tolnánk lespricceljük vízzel a zsemlék felületét, megszórhatjuk magvakkal is.

Kb 15 perc alatt szép pirosra sütjük őket. Amikor kivesszük adunk nekik megint egy kis vizes spriccelést. Hideg helyre tesszük hűlni.

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.