Éjszakai kelesztésű békebeli kifli
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
RegisztrációHozzávalók
- 50 dkg (500 g) búzafinomliszt (BL 55)
- 1 nagy ek (50 g) tejföl (20%)
- 2 dl (200 g) tehéntej (2,8%)
- 1 dl (100 g) víz
- 1 dkg (10 g) friss élesztő
- 2 tk (10 g) só
A recept
A tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk annyira, hogy kellemes meleg legyen de ne forró.
A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos tejfölös keveréket.
Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk.
Dagasztás után 45 percet kelesztjük, 8-10 db-ba vágjuk (110 g/db vagy kb 90 g/db), gombóccá formázzuk. 10 percet pihentetjük a gombócokat, majd megformázzuk kiflinek.
A tészta nagyon ruganyos, ha olajozzuk a munkafelületet nagyon vékonyan, akkor szép vékonyra nyújtható.
Próbáljuk meg minél vékonyabbra nyújtani és szorosan felcsavarni úgy, hogy közben kifelé sodorjuk a tenyerünkkel.
A szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk őket úgy, hogy a vége mindig alulra kerüljön különben sütés közben "kinyílik" a kiflink. Ha nem szilikonos a sütőpapír, akkor ráragad a kifli.
Amint végeztünk a formázással, letakarjuk egy folpackkal vagy zacskóval, majd 4-8 fokos hűtőbe rakjuk őket.
Akár 12 órát is lehet hűtőben.
Reggel kivesszük a kifliket a hűtőből és lespricceljük vízzel a kiflik felületét.
210 fokra előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen vagy 200 fokra légkeveréssel. A sütő aljába tetszünk 1 dl vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel, így gőz keletkezik bent)
Kb. 30 percet hagyjuk a pulton melegedni a tésztát!
Sütés előtt kerülhet rá nagy szemű só, ha sósat szeretnénk, esetleg magvak is.
Berakjuk a sütőbe a tepsit és szép pirosra sütjük őket. Amikor kivesszük adunk nekik egy kis vizes spriccelést.