Éjszakai kelesztésű békebeli kifli
Hagyományos

Éjszakai kelesztésű békebeli kifli

Kelt tészta Éjszakai kelesztésű
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Mire vágyik az ember lánya, fia reggel? Saját sütésű kiflire és a lakást belengő illatára. Sokan kérdezték, hogy éjszakai kelesztéssel nem lehetne-e a békebeli kiflit megsütni, mert hát lássuk be, hogy ha 7kor reggelizünk, akkor 4kor kéne kelni.... Ennyire nem sokan bevállalósak. Hát utánaolvastam és kipróbáltam. Reggel nem sokkal ébredésem után már ott hűlt a pulton és pont olyan finom és szinte majdnem olyan szép, mint a szobahőn kelesztett. Persze este van vele munka, de megéri.

Hozzávalók

  • 50 dkg (500 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 1 nagy ek (50 g) tejföl (20%)
  • 2 dl (200 g) tehéntej (2,8%)
  • 1 dl (100 g) víz
  • 1 dkg (10 g) friss élesztő
  • 2 tk (10 g) só

A recept

A tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk annyira, hogy kellemes meleg legyen de ne forró. 

A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos tejfölös keveréket. 

Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk. 

A dagasztást végezhetjük kézzel, kézi robotgép csavar alakú karjával, kenyérsütő géppel vagy robotgéppel. Minden esetben addig gyúrjuk a tésztát, amíg sima nem lesz a felülete és nem ragad a kezünkhöz.

Dagasztás után 45 percet kelesztjük, 8-10 db-ba vágjuk (110 g/db vagy kb 90 g/db), gombóccá formázzuk. 10 percet pihentetjük a gombócokat, majd megformázzuk kiflinek.

A tészta nagyon ruganyos, ha olajozzuk a munkafelületet nagyon vékonyan, akkor szép vékonyra nyújtható. 

Próbáljuk meg minél vékonyabbra nyújtani és szorosan felcsavarni úgy, hogy közben kifelé sodorjuk a tenyerünkkel.

A szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk őket úgy, hogy a vége mindig alulra kerüljön különben sütés közben "kinyílik" a kiflink. Ha nem szilikonos a sütőpapír, akkor ráragad a kifli.

Amint végeztünk a formázással, letakarjuk egy folpackkal vagy zacskóval, majd 4-8 fokos hűtőbe rakjuk őket.

Több visszajelzés alapján 7 fokon már nagyon megkel és megkeményedik sütés közben a kifli.

Akár 12 órát is lehet hűtőben. 

Reggel kivesszük a kifliket a hűtőből és lespricceljük vízzel a kiflik felületét. 

210 fokra előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen vagy 200 fokra légkeveréssel. A sütő aljába tetszünk 1 dl vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel, így gőz keletkezik bent)

Kb. 30 percet hagyjuk a pulton melegedni a tésztát!

Sütés előtt kerülhet rá nagy szemű só, ha sósat szeretnénk, esetleg magvak is.

Berakjuk a sütőbe a tepsit és szép pirosra sütjük őket. Amikor kivesszük adunk nekik egy kis vizes spriccelést.

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.