Egyszerű fehér kenyér kezdőknek
Hagyományos

Egyszerű fehér kenyér kezdőknek

Kelt tészta Kenyér
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Úgy vettem észre, hogy az öregtészta, a fedeles jénai és a dagasztás szavak sokakban félelmet keltenek és nem állnak neki kenyeret sütni. Ezért gondoltam csinálok egy receptet, amit mindenki meg tud sütni 3 óra alatt, csak a legegyszerűbb összetevőkből, kézzel dagasztva, villanysütőben, fedeles edény nélkül. Ez a fehér kenyér kezdőknek.

Hozzávalók

  • 65 dkg (650 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 2 tk (10 g)
  • 1 kk (3 g) kristálycukor
  • 2,5 dkg (25 g, fél kocka) friss élesztő
    VAGY
    1 zacskó (7 g) szárított élesztő
  • 3,5 dl (350 g) víz
  • 30 g napraforgóolaj
    VAGY
    30 g olívaolaj

A recept

Előkészületek

Fogjuk a mérlegünket- nem nem jó érzésre, mert úgy nem lehet kenyeret sütni (Persze aki már ezret sütött az tud, de az nem ezt a receptet fogja nézni)
Belemérjük egy edénybe a lisztet. A lisztbe belekeverjük a sót. Betesszük a mikróba 30 mp-re, hogy átmelegedjen, majd megkeverjük.
A liszt közepében mélyedést alakítunk ki, majd ide teszünk egy kevés cukrot, ezután pedig belemorzsoljuk az élesztőt a közepébe.
A vizet megmelegítjük olyan melegre, hogy jó érzés legyen az ujjunkat beledugni. 

Ha meleg nem jó ha hideg az sem, mert a meleg megöli az élesztőt, fázni meg nem szeret.

Ezt ráöntjük az élesztőre, majd várunk kb. 5 percet. (futtatjuk az élesztőt)
Belemérjük az olajat is a vízbe. 

Ne a lisztre öntsd, mert akkor morzsálódni fog a tészta.

Dagasztás

Egy kanállal összekeverjük az egészet.
Kiborítjuk a konyhapultra és elkezdjük gyúrni. - Ez melóigényes, de megéri. 

Amikor már leszakadt a vállunk akkor hagyjuk, hogy a gyerekek is játszanak vele kicsit. Nagyon fogják élvezni. Gyurma helyett tökéletes délutáni játék. 

Aztán folytatjuk addig, amíg olyan szép sima nem lesz és a karunk már tényleg leszakadni készül. 

Használhatjuk a kézi robotgép csavaros karját, vagy a kenyérsütőgépünket is, de ha van, akkor a konyhai robotgépünkkel dolgozzunk.

Kelesztés

Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és hagyjuk állni (kelni) 20 percet. 

Ha letet az első 20 perc, akkor kicsit átgyúrjuk és megint hagyjuk 20 percig állni (kelni).

Formázás

Amikor letelt az idő akkor kiborítjuk a pultra és kilapogatjuk jó laposra. 

Gyerekek ezt is nagyon szokták élvezni. - A lyukak úgyis eltűnnek a formázáskor nem kell pánikolni nem tudják tönkretenni.


Most jön a cipó formázása. Nézd meg a videót az a biztos! Egy fontos, hogy ne legyen szoros, szóval csak lazán tekerjük fel. Igyekezzünk ne nagyon lisztezni csak, ami nagyon szükséges.
Ezután megint nincs dolgunk egy darabig. Szilikonos sütőpapírral leterített tepsire rakjuk és megint a konyharuhával letakarva állni hagyjuk kb. 20 percet. De várjuk meg míg kb. a duplájára növekszik.

Ha sütés közben ellaposodik, akkor túlkelt a kenyér. Legközelebb kevesebb ideig hagyjuk kelni.

Sütés

Közben bemelegítjük a sütőt 230 fokra alul felül sütésen. Az aljába egy fém edénybe vizet rakunk, hogy gőz képződjön.

Egyszerű fehér kenyér kezdőknek

Vízgőz képzése: egy rozsdamentes edényben 1 dl vizet etszünk a sütőbe

Amikor letelt a második 20 perc, akkor a lespricceljük vízzel a kenyeret.

TIPP: Erre nekem egy ilyen 100 Ft-os virágspriccelős flakonom van, de ha van egy vízipisztoly a lakásban az is tökéletes. Annak is híján meg nyúljunk bele a vízbe és ujjainkkal locsoljuk meg óvatosan vagy ecsettel kenjük le.

Egy nagyon éles késsel bevágjuk a tetejét 3 helyen. 

Egyszerű fehér kenyér kezdőknek

Sütés előtt

Ezután mehet a sütőbe sülni kb egy órára, de inkább azt mondom, hogy addig, amíg a kellő színt el nem éri. 

Kivesszük majd átrakjuk egy rácsra és lespricceljük vízzel megint.

Most már csak meg kell várnunk, hogy lehűljön.Ha melegen vágjuk meg, akkor nem lesz szép a vágási felülete.

Ennyi volt a fehér kenyér kezdőknek recept. Ha van egy nagy fedeles hőálló edényed, akkor kattints IDE

TIPP: Ha csak egy nagyméretű sütőzacskót tudunk venni, akkor abba tegyük bele a kenyeret formázás után és spricceljünk bele vizet (a zacskóba), már sokat dob a kenyér héjának minőségén. Ha van bármilyen fedeles edényünk pl kacsasütő vagy hasonló, akkor abba rakjuk bele. Így elkerülhető, hogy vastag kemény héja legyen. TIPP 2: Ha van egy kézi robotgépünk, akkor azt a csavaros kart azért találták ki, hogy ne kelljen kézzel dagasztani. Ha van egy kenyérsütőnk, akkor nézzünk ki egy programot, ami az elején dagaszt, és rakjuk bele a tésztát, majd ha lejárt a dagasztás ideje, akkor vegyük ki belőle.

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.