
Egyszerű fehér kenyér kezdőknek
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
Regisztráció

A recept
Előkészületek
Fogjuk a mérlegünket- nem nem jó érzésre, mert úgy nem lehet kenyeret sütni (Persze aki már ezret sütött az tud, de az nem ezt a receptet fogja nézni)
Belemérjük egy edénybe a lisztet. A lisztbe belekeverjük a sót. Betesszük a mikróba 30 mp-re, hogy átmelegedjen, majd megkeverjük.
A liszt közepében mélyedést alakítunk ki, majd ide teszünk egy kevés cukrot, ezután pedig belemorzsoljuk az élesztőt a közepébe.
A vizet megmelegítjük olyan melegre, hogy jó érzés legyen az ujjunkat beledugni.
Ha meleg nem jó ha hideg az sem, mert a meleg megöli az élesztőt, fázni meg nem szeret.
Ezt ráöntjük az élesztőre, majd várunk kb. 5 percet. (futtatjuk az élesztőt)
Belemérjük az olajat is a vízbe.
Ne a lisztre öntsd, mert akkor morzsálódni fog a tészta.
Dagasztás
Egy kanállal összekeverjük az egészet.
Kiborítjuk a konyhapultra és elkezdjük gyúrni. - Ez melóigényes, de megéri.
Amikor már leszakadt a vállunk akkor hagyjuk, hogy a gyerekek is játszanak vele kicsit. Nagyon fogják élvezni. Gyurma helyett tökéletes délutáni játék.
Aztán folytatjuk addig, amíg olyan szép sima nem lesz és a karunk már tényleg leszakadni készül.
Használhatjuk a kézi robotgép csavaros karját, vagy a kenyérsütőgépünket is, de ha van, akkor a konyhai robotgépünkkel dolgozzunk.
Kelesztés
Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és hagyjuk állni (kelni) 20 percet.
Ha letet az első 20 perc, akkor kicsit átgyúrjuk és megint hagyjuk 20 percig állni (kelni).
Formázás
Amikor letelt az idő akkor kiborítjuk a pultra és kilapogatjuk jó laposra.
Gyerekek ezt is nagyon szokták élvezni. - A lyukak úgyis eltűnnek a formázáskor nem kell pánikolni nem tudják tönkretenni.
Most jön a cipó formázása. Nézd meg a videót az a biztos! Egy fontos, hogy ne legyen szoros, szóval csak lazán tekerjük fel. Igyekezzünk ne nagyon lisztezni csak, ami nagyon szükséges.
Ezután megint nincs dolgunk egy darabig. Szilikonos sütőpapírral leterített tepsire rakjuk és megint a konyharuhával letakarva állni hagyjuk kb. 20 percet. De várjuk meg míg kb. a duplájára növekszik.
Ha sütés közben ellaposodik, akkor túlkelt a kenyér. Legközelebb kevesebb ideig hagyjuk kelni.
Sütés
Közben bemelegítjük a sütőt 230 fokra alul felül sütésen. Az aljába egy fém edénybe vizet rakunk, hogy gőz képződjön.

Vízgőz képzése: egy rozsdamentes edényben 1 dl vizet etszünk a sütőbe
Amikor letelt a második 20 perc, akkor a lespricceljük vízzel a kenyeret.
Egy nagyon éles késsel bevágjuk a tetejét 3 helyen.

Sütés előtt
Ezután mehet a sütőbe sülni kb egy órára, de inkább azt mondom, hogy addig, amíg a kellő színt el nem éri.
Kivesszük majd átrakjuk egy rácsra és lespricceljük vízzel megint.
Most már csak meg kell várnunk, hogy lehűljön.Ha melegen vágjuk meg, akkor nem lesz szép a vágási felülete.
Ennyi volt a fehér kenyér kezdőknek recept. Ha van egy nagy fedeles hőálló edényed, akkor kattints IDE
receptek További receptek hagyományos kategóriában



receptek További receptek kenyér kategóriában



