Donut, doughnut, amerikai fánk
Hagyományos

Donut, doughnut, amerikai fánk

Kelt tészta
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Donut, doughnut vagy amerikai fánk ki, hogy ismeri. Az biztos, hogy egyre több helyen kapni kicsiny hazánkban is és a gyerekeim meg vannak érte bolondulva. Így hát, ha nem szerettem volna, hogy a pénztárcám gyors úton üressé váljon ki kellett dolgoznom a receptet. Próbálkoztam több verzióval, de eddig ez lett a legjobb.

Hozzávalók

  • 55 dkg (550 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 25 g (fél kocka) friss élesztő
  • 100 ml víz
  • 150 ml tehéntej (2,8%)
    VAGY
    150 ml növényi tej
  • 25 g tejföl (20%)
  • 3 ek (65 g) kristálycukor
  • 50 g vaj
  • 1 tojás (M-es)

A recept

A lisztet egy tálba szitáljuk
A közepébe mélyedést készítünk, amibe belemorzsoljuk az élesztőt
Ráöntjük a langyos vizes, cukros, tejfölös tejet
Ebbe öntjük az olvasztott vajat és ütjük bele a tojást
Kidagasztjuk és 45 percig kelni hagyjuk
Ha megkelt kinyújtjuk lisztezett felületen ujjnyi vastagra és kiszaggatjuk egy nagyobb pohárral (8,5 cm), majd a közepét egy kisebbel (3 cm)
Félrerakjuk kelni a karikákat kb 20 percig.

Amikor úgy látjuk, hogy szépen kerekednek a fánkok, akkor bő forró olajban kisütjük kb 200 fokon. Szinte pár másodperc alatt barnul az egyik oldaluk és már fordíthatjuk is meg.

TIPP: A közepéből kiesett köröket sütőpapírra helyeztem és közepére baracklekvárt téve 200 fokos sütőben megsütöttem olaj nélkül.A többi maradék tésztát pedig újragyúrtam, 15 percig kelesztettem, majd kinyújtás után háromszögeket vágva olajban kisütöttem.
TIPP: Kivettem az olajsütőmből a rácsot és 190 fokra tekerve egyenletes hőmérsékleten tudtam sütni a fánkokat

Kihűlés után megszórjuk porcukorral, vagy bevonjuk csokival vagy cukormázzal és ízlés szerint díszítjük.

CUKORMÁZ: Átszitált porcukorba kiskanállal adagolunk vizet vagy citromlevet, addig amíg folyékony, de nem túl folyós állagot nem kapunk.
CSOKIMÁZ: 100 g margarin, 100 g kristálycukor, 2 púpos evőkanál (30 g) holland kakaópor, 2 evőkanál (40 g) tej. Egy lábasba mérjük őket, majd óvatosan felmelegítjük, ha felolvadt a margarin, akkor nagyobb hőfokon egy kicsit hagyjuk bugyogni. Folyamatosan kevergetjük. Ha szép fényes a keverékünk, akkor levesszük a tűzről.
BANÁNOS MÁZ: Egy érett banánhoz 200 g porcukrot adunk és botmixerrel egyneműsítjük.

Donut, doughnut, amerikai fánk

Cukormázas cukorszórásos fánk

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.