Donut, doughnut, amerikai fánk
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
Regisztráció
A recept
A lisztet egy tálba szitáljuk
A közepébe mélyedést készítünk, amibe belemorzsoljuk az élesztőt
Ráöntjük a langyos vizes, cukros, tejfölös tejet
Ebbe öntjük az olvasztott vajat és ütjük bele a tojást
Kidagasztjuk és 45 percig kelni hagyjuk
Ha megkelt kinyújtjuk lisztezett felületen ujjnyi vastagra és kiszaggatjuk egy nagyobb pohárral (8,5 cm), majd a közepét egy kisebbel (3 cm)
Félrerakjuk kelni a karikákat kb 20 percig.
Én ezt használom – ezzel a kelesztőtállal még szebb és levegősebb tészták készülnek. Kattints a linkre és szerezd be a sajátodat!
Amikor úgy látjuk, hogy szépen kerekednek a fánkok, akkor bő forró olajban kisütjük kb 200 fokon. Szinte pár másodperc alatt barnul az egyik oldaluk és már fordíthatjuk is meg.
Kihűlés után megszórjuk porcukorral, vagy bevonjuk csokival vagy cukormázzal és ízlés szerint díszítjük.
CUKORMÁZ: Átszitált porcukorba kiskanállal adagolunk vizet vagy citromlevet, addig amíg folyékony, de nem túl folyós állagot nem kapunk.
CSOKIMÁZ: 100 g margarin, 100 g kristálycukor, 2 púpos evőkanál (30 g) holland kakaópor, 2 evőkanál (40 g) tej. Egy lábasba mérjük őket, majd óvatosan felmelegítjük, ha felolvadt a margarin, akkor nagyobb hőfokon egy kicsit hagyjuk bugyogni. Folyamatosan kevergetjük. Ha szép fényes a keverékünk, akkor levesszük a tűzről.
BANÁNOS MÁZ: Egy érett banánhoz 200 g porcukrot adunk és botmixerrel egyneműsítjük.
Cukormázas cukorszórásos fánk
Vélemények
receptek További receptek hagyományos kategóriában
receptek További receptek kelt tészta kategóriában