Diós sárgabarackos rózsa
Hagyományos

Diós sárgabarackos rózsa

Kelt tészta Édes
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Az olivás kifli tésztája nagyon sokrétű, így felhasználható édes péksütemények készítésére is. Én most diós sárgabarack lekváros verziót csináltam és rózsának formáztam így született meg a diós sárgabarackos rózsa. Nem kimondottan édes így kifejezetten beleszerettem. (nem vagyok édesszájú) OLIVÁS KIFLI tésztája is ugyan ez így párhuzamosan is készíthető a két péksütemény.

Hozzávalók

Tésztához

  • 65 dkg (650 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 1 tk (5 g)
  • 5 tk (25 g) kristálycukor
  • 25 g friss élesztő
    VAGY
    1 csomag (7 g) szárított élesztő
  • 200 ml meleg víz
  • 200 ml tehéntej (2,8%)
  • 4 ek (50 ml, 45 g) olívaolaj
  • 2 tojásfehérje
  • DAGASZTÁS VÉGÉN 10 g vaj

Kenéshez/szóráshoz

  • 150 g dió (darált)
  • ízlés szerint porcukor
  • kevés sárgabaracklekvár
  • 2 tojássárgája
  • 1 ek tehéntej (2,8%)

A recept

A lisztbe belekeverjük a sót, a közepébe mélyedést készítünk. Ide szórjuk a cukrot és rámorzsoljuk az élesztőt.

Ráöntjük a kézmeleg vizet és tejet is. Belerakjuk két tojás fehérjét és az olajat is.

Kidagasztjuk a tésztát. Nagyon ragad! Ne várjuk, hogy elváljon az edény falától! Ne dagasszunk hozzá plusz lisztet!

Ha homogén a tészta, akkor beledagasztunk 10 g puha vajat. Vajas kézzel elválasztjuk az edény falától a tésztát, majd letakarva 45 percig kelesztjük.

Ha letelt az idő lisztezve kivesszük a tálból és bőven lisztezett pultra öntjük, majd átdolgozzuk kicsit.

12 részre osztjuk, (100 g/db) golyót gyúrunk belőle. Közben is bőven lisztezzük folyamatosan.

Kb 15*30 cm-esre nyújtjuk lisztezett pulton. Nagyon vékonyra kell nyújtani. Kicsit olyan érzése van a végén az embernek, mintha rétestészta lenne.

Sárgabarack lekvárral megkenjük, megszórjuk darált dióval. Ha kimondottan édes süteményt szeretnénk, akkor keverjük be porcukorral a diót.

Feltekerjük a hosszabbik felénél fogva. A tekercset hosszában félbevágjuk, majd összetekerjük a két oldalt úgy, hogy a vágási felület kifelé forduljon.

A végét alulra tekerve feltekerjük az egész fonatot. A végét hozzácsípjük a tekercs oldalához. 

Sorban szilikonos sütőpapírra rakjuk őket.

Diós sárgabarackos rózsa

Sütés előtt

A tojássárgájához egy evőkanál tejet adunk és a keverékkel lekenjük mindegyik diós sárgabarackos rózsa tetejét.

Megszórjuk őket darált dióval.

20 percet kelesztjük. Közben előmelegítjük a sütőt.

180 fokon sütjük alul felül sütésen kb 15-20 percet, úgy hogy vizet rakunk egy edényben a sütő aljába. Ha már megpirult a széle és szép színt kapott jó is lesz.

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.