
Diós sárgabarackos rózsa
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
Regisztráció

Hozzávalók
Tésztához
-
65 dkg (650 g) búzafinomliszt (BL 55)
-
1 tk (5 g) só
-
5 tk (25 g) kristálycukor
-
25 g friss élesztőVAGY1 csomag (7 g) szárított élesztő
-
200 ml meleg víz
-
200 ml tehéntej (2,8%)
-
4 ek (50 ml, 45 g) olívaolaj
-
2 tojásfehérje
-
DAGASZTÁS VÉGÉN 10 g vaj
Kenéshez/szóráshoz
-
150 g dió (darált)
-
ízlés szerint porcukor
-
kevés sárgabaracklekvár
-
2 tojássárgája
-
1 ek tehéntej (2,8%)

A recept
A lisztbe belekeverjük a sót, a közepébe mélyedést készítünk. Ide szórjuk a cukrot és rámorzsoljuk az élesztőt.
Ráöntjük a kézmeleg vizet és tejet is. Belerakjuk két tojás fehérjét és az olajat is.
Kidagasztjuk a tésztát. Nagyon ragad! Ne várjuk, hogy elváljon az edény falától! Ne dagasszunk hozzá plusz lisztet!
Ha homogén a tészta, akkor beledagasztunk 10 g puha vajat. Vajas kézzel elválasztjuk az edény falától a tésztát, majd letakarva 45 percig kelesztjük.
Ha letelt az idő lisztezve kivesszük a tálból és bőven lisztezett pultra öntjük, majd átdolgozzuk kicsit.
12 részre osztjuk, (100 g/db) golyót gyúrunk belőle. Közben is bőven lisztezzük folyamatosan.
Kb 15*30 cm-esre nyújtjuk lisztezett pulton. Nagyon vékonyra kell nyújtani. Kicsit olyan érzése van a végén az embernek, mintha rétestészta lenne.
Sárgabarack lekvárral megkenjük, megszórjuk darált dióval. Ha kimondottan édes süteményt szeretnénk, akkor keverjük be porcukorral a diót.
Feltekerjük a hosszabbik felénél fogva. A tekercset hosszában félbevágjuk, majd összetekerjük a két oldalt úgy, hogy a vágási felület kifelé forduljon.
A végét alulra tekerve feltekerjük az egész fonatot. A végét hozzácsípjük a tekercs oldalához.
Sorban szilikonos sütőpapírra rakjuk őket.

Sütés előtt
A tojássárgájához egy evőkanál tejet adunk és a keverékkel lekenjük mindegyik diós sárgabarackos rózsa tetejét.
Megszórjuk őket darált dióval.
20 percet kelesztjük. Közben előmelegítjük a sütőt.
180 fokon sütjük alul felül sütésen kb 15-20 percet, úgy hogy vizet rakunk egy edényben a sütő aljába. Ha már megpirult a széle és szép színt kapott jó is lesz.
receptek További receptek hagyományos kategóriában



receptek További receptek Édes kategóriában



