Diétás zsúrkenyér
Cukor- és finomlisztmentes

Diétás zsúrkenyér

Kelt tészta Kenyér
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Szeretnél egy puha, ízletes zsúrkenyeret, amely könnyedén beilleszthető az étrendedbe? Ez a diétás változat teljes kiőrlésű búzaliszttel készül. Kiváló választás szendvicsekhez, vagy egyszerűen magában, egy kis vajjal megkenve.

Hozzávalók

1 db kb 750 g-os kenyérhez

  • 35 dkg (350 g) teljes kiörlésű búzaliszt (BTKL)
  • 8 dkg (80 g) búzasikér
  • 2 tk (10 g)
  • 3-5 g édesítőszer (negyedannyi típusú)
  • 2 dkg (20 g) friss élesztő
    VAGY
    6 g szárított élesztő
  • 1,75 dl (175 g) tehéntej (2,8%)
  • 1,75 dl (175 g) víz
  • 20 g hideg vaj

A recept

TIPP: Ha nem akarunk tejet használni, akkor 30 g habtejszín (cukormentes) és 3,2 dl (320 g) víz kell a teljes tésztához. Ekkor nem kell a folyadék CH-t számolni

A lisztbe belekeverjük a sikért, a sót és az édesítőt. A közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos, vizes tejet hagyjuk felfutni, majd összekeverjük a tésztát. Belerakjuk a hideg vajat a darabokban. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz. Ha úgy érezzük, akkor tegyünk bele még lisztet nyugodtan, mert a teljes kiőrlésű lisztek vízfelvétele nagyon eltérő lehet. Dagasztás után 40 percet kelesztjük, majd megformázzuk hosszúkás vekninek úgy, mint a fehérlisztes Zsúrkenyeret 

Szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk a diétás zsúrkenyeret és 30 percig kelesztjük. 210 fokra előmelegítjük a sütőt alul-felül sütésen. A sütő aljába tetszünk vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel így gőz keletkezik bent) Mielőtt a sütőbe tolnánk lespricceljük vízzel a zsúrkenyér felületét. Kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük. Amikor kivesszük, adunk neki egy kis vizes spriccelést. Rácsra tesszük hűlni. Egy 40 g-os szelet kb. 12 g CH-t tartalmaz.

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.