Diétás zsemlegombóc
Egészségtudatos Cukor- és finomlisztmentes

Diétás zsemlegombóc

Köret
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
A zsemlegombóc egy klasszikus köret, amely nélkülözhetetelen a vadashoz, de tökéletesen illik szaftos húsokhoz, pörköltekhez vagy gombás ételekhez. Ha diétásabb változatot keresel, ez a recept teljes kiőrlésű búzaliszttel készül, így több rostot és lassabban felszívódó szénhidrátokat tartalmaz. Az íze ugyanolyan finom, mint a hagyományos változaté, de kicsit egészségtudatosabb verzióban. Ideális választás azoknak, akik odafigyelnek az étrendjükre, de nem szeretnének lemondani a kedvenc ételeikről!

Hozzávalók

  • 1 db tojás (M-es)
  • 80 g víz
  • 100 g teljes kiörlésű búzaliszt (BTKL)
  • 30 g teljes kiőrlésű kenyér
  • 25 g vöröshagyma
  • pici napraforgóolaj
  • kevés
  • kevés feketebors (őrölt)
  • kevés petrezselyemzöld

A recept

A teljes kiőrlésű búzalisztből sütött zsemléket 1 cm x 1 cm-es kockákra vágjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben néhány perc alatt halványbarnára pirítjuk. Sütés előtt vékonyan befújhatjuk őket egy kevés olajjal.

A hagymát kevés olajon üvegesre pároljuk.

A tojást a vízzel simára keverjük, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Ezután hozzáadjuk a lisztet, és addig keverjük, amíg nokedliszerű tésztaállagot nem kapunk. Belekeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldet és a párolt hagymát, majd a masszát fél órát pihentetjük.

A keverékhez hozzáadjuk a pirított zsemlekockákat. 

Két evőkanál segítségével gombócokat formázunk belőle.

A gombócokat forró, enyhén sós vízbe tesszük. 

A víz felszínén fognak lebegni, nem süllyednek le az edény aljára.

Fedő alatt kb. 5 percig főzzük, majd tálalás előtt ellenőrizzük, hogy a gombóc közepe teljesen átfőtt-e.

Cukorbetegek figyeljenek arra, hogy a kenyér pirítása miatt a vércukrot jobban megemelheti.

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.