Diétás mini kalács
Cukor- és finomlisztmentes

Diétás mini kalács

Kelt tészta Édes
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Húsvét közeledtével úgy, hogy egyre több diétás receptem érhető el többen érdeklődtek, hogy van-e diétás mini kalács receptem? Nem volt, de gondoltam gyorsan a MINI KALÁCS és a FONOTT KALÁCS és KAKAÓS FONOTT KALÁCS receptek mellé elkészítem nektek a mini diétás változatot is.

Hozzávalók

10 kis sós kalácshoz

  • 45 dkg (450 g) teljes kiörlésű búzaliszt (BTKL)
  • 10 dkg (100 g) búzasikér
  • 2 tk (10 g)
  • 25 g (fél kocka) friss élesztő
    VAGY
    egy zacskó (7 g) szárított élesztő
  • egy egész tojás (M-es)
  • 50 g sütőmargarin
    VAGY
    50 g vaj
  • 2,5 dl (250 g) víz
  • 2 dl (kb 200 g) habtejszín (cukrozatlan)
  • 6 g édesítőszer (negyedannyi típusú)
  • kenéshez egy tojás (M-es)

10 kis édes kalácshoz

  • 45 dkg (450 g) teljes kiörlésű búzaliszt (BTKL)
  • 10 dkg (100 g) búzasikér
  • csipet
  • 25 g (fél kocka) friss élesztő
    VAGY
    egy zacskó (7 g) szárított élesztő
  • egy egész tojás (M-es)
  • 50 g sütőmargarin
    VAGY
    50 g vaj
  • 2,5 dl (250 g) víz
  • 2 dl (200 g) habtejszín (cukrozatlan)
  • 15 g édesítőszer (negyedannyi típusú)
  • kenéshez egy tojás (M-es)

A recept

A lisztet és a sikért egy tálba rakjuk és belekeverjük a sót valamint az édesítőszert is. A közepében mélyedést csinálunk.

Ide morzsoljuk az élesztőt és erre öntjük a langyos tejszínes vizet.

Belerakjuk a tojást, valamint a hideg margarint (vajat) is darabokban.

Kidagasztott tésztát egy órát kelesztjük langyos helyen, ha letelt az egy óra, akkor deszkára borítjuk. 10 felé vesszük és gombócokká formázzuk őket.

15 percet hagyjuk kelni a gombócokat, majd kilapítjuk őket, felteketjük és így sodrunk belőle egy hosszú rudat.

Megfonjuk a kalácsokat.

Ha készen van, akkor szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és felvert egész tojással megkenjük a tetejét.

Kelni hagyjuk kb 30-45 percet. Minimum duplájára keljen.

Kelesztés közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra alul felül sütésen, úgy hogy egy rozsdamentes edénybe vizet teszünk be, hogy gőztér keletkezzen a sütőben.

Ismét lekenjük a tetejét tojással.

Forró sütőbe tolva kb 10-15 perc alatt készre sütjük. Ha már szépen megpirultak jók is.

TIPP: A sós verziót ehetjük majonézes tormával megkenve, salátával és sonkával , kaszinótojás mellé.
Diétás mini kalács

Jó étvágyat hozzá!

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.