Diétás mini bejgli cukor és fehérliszt mentesen
Cukor- és finomlisztmentes

Diétás mini bejgli cukor és fehérliszt mentesen

Kelt tészta Édes
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Annyian kérték a mini falatnyi bejgli diétás verzióját, hogy egyértelmű volt számomra, hogy ez lesz a következő, amit megsütök. Mennyei lett. Remélem nektek is ízleni fog a diétás mini bejgli.

Hozzávalók

Tésztához

  • 35 dkg (350 g) teljes kiörlésű búzaliszt (BTKL)
  • 50 g búzasikér
  • 125 g sütőmargarin
  • 60 g sertészsír
  • 10 g édesítőszer (negyedannyi típusú)
  • 15 g friss élesztő
    VAGY
    3-4 g szárított élesztő
  • pici
  • 1 db tojássárgája
  • 50 g habtejszín (cukrozatlan)
  • 2 dl kézmeleg víz

Mákos töltelékhez (ha csak mákosat szeretnénk, akkor duplázzuk meg)

  • 20 dkg (200 g) mák (darált)
  • 30 g édesítőszer (negyedannyi típusú)
  • 47 g (5 db) édes keksz (cukormentes)
  • 125 g forró víz
  • 1 citrom héja

Diós töltelékhez (ha csak diósat szeretnénk, akkor duplázzuk meg)

  • 20 dkg (200 g) dió (darált)
  • 30 g édesítőszer (negyedannyi típusú)
  • 47 g (5 db) édes keksz (cukormentes)
  • 125 g forró víz
  • ízlés szerint narancs héja
  • ízlés szerint rumaroma

Kenéshez

  • egy egész tojás (M-es)

A recept

Mákos töltelékhez:

Először a mákot az édesítőt és a morzsolt kekszet összekeverjük, majd kávédarálón ledaráljuk.

Belereszeljük egy citrom héját.

Vizet forralunk és kimérünk belőle 125 g-ot, amit hozzáöntünk a keverékhez. Ne a kimért vizet forraljuk, mert elpárolog a víz egy része.

Alaposan elkeverjük, majd hűtőbe rakjuk.

Diós töltelékhez:

A darált dióval együtt a kekszet is ledaráljuk, majd édesítjük.

Vizet forralunk és kimérünk belőle 125 g-ot, amit hozzáöntünk a keverékhez. Ne a kimért vizet forraljuk, mert elpárolog a víz egy része.

Tészta és összeállítás:

A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és az egészet elkezdjük kézzel összemorzsolni. Addig gyúrjuk, míg egy homogén tésztát nem kapunk. (nem kell futtatni az élesztőt csak belekeverni a tésztába)

A kész tésztát hűtőbe rakjuk egy órára.

Amikor letelt az egy óra a tésztát kinyújtjuk kb. 3 mm vastagságúra.

A töltelékből kb 1,5 cm vastag rudat formázunk és a tészta szélétől 2 cm-re lerakjuk a tésztára. Óvatosan rátekerjük a tésztát a töltelékre, majd ahol összeér a tészta ott elvágjuk és alaposan összenyomkodjuk. Nagyon alaposan járjunk el. Folyamatosan amíg készítjük a bejgliket figyeljük, hogy nyílik-e és újra nyomkodjuk össze. Nehezen lehet összeilleszteni.

Sütőpapíros tepsire rakjuk úgy, hogy az illesztés alulra kerüljön.

Lekenjük felvert egész tojással, majd hűtőbe rakjuk 30 percre.

Sajnos a diétás bejgli teteje nem lesz márványos.

Ha a fehérje is megszáradt, akkor egy késsel felszeleteljük a rudakat kb 2-2,5 cm-es darabokra. Egymás mellé rakjuk legalább fél cm távolságra egymástól szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire.

Ha készen vagyunk előmelegítjük a sütőt alul-felül sütésen 180 fokra.

Így sütjük kb 25-30 percig, vagyis addig, amíg szép barna színt nem kap a teteje.

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.