
Diétás mini bejgli cukor és fehérliszt mentesen
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
Regisztráció

Hozzávalók
Tésztához
-
35 dkg (350 g) teljes kiörlésű búzaliszt (BTKL)
-
50 g búzasikér
-
125 g sütőmargarin
-
60 g sertészsír
-
10 g édesítőszer (negyedannyi típusú)
-
15 g friss élesztőVAGY3-4 g szárított élesztő
-
pici só
-
1 db tojássárgája
-
50 g habtejszín (cukrozatlan)
-
2 dl kézmeleg víz
Mákos töltelékhez (ha csak mákosat szeretnénk, akkor duplázzuk meg)
-
20 dkg (200 g) mák (darált)
-
30 g édesítőszer (negyedannyi típusú)
-
47 g (5 db) édes keksz (cukormentes)
-
125 g forró víz
-
1 citrom héja
Diós töltelékhez (ha csak diósat szeretnénk, akkor duplázzuk meg)
-
20 dkg (200 g) dió (darált)
-
30 g édesítőszer (negyedannyi típusú)
-
47 g (5 db) édes keksz (cukormentes)
-
125 g forró víz
-
ízlés szerint narancs héja
-
ízlés szerint rumaroma
Kenéshez
-
egy egész tojás (M-es)

A recept
Mákos töltelékhez:
Először a mákot az édesítőt és a morzsolt kekszet összekeverjük, majd kávédarálón ledaráljuk.
Belereszeljük egy citrom héját.
Vizet forralunk és kimérünk belőle 125 g-ot, amit hozzáöntünk a keverékhez. Ne a kimért vizet forraljuk, mert elpárolog a víz egy része.
Alaposan elkeverjük, majd hűtőbe rakjuk.
Diós töltelékhez:
A darált dióval együtt a kekszet is ledaráljuk, majd édesítjük.
Vizet forralunk és kimérünk belőle 125 g-ot, amit hozzáöntünk a keverékhez. Ne a kimért vizet forraljuk, mert elpárolog a víz egy része.
Tészta és összeállítás:
A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és az egészet elkezdjük kézzel összemorzsolni. Addig gyúrjuk, míg egy homogén tésztát nem kapunk. (nem kell futtatni az élesztőt csak belekeverni a tésztába)
A kész tésztát hűtőbe rakjuk egy órára.
Amikor letelt az egy óra a tésztát kinyújtjuk kb. 3 mm vastagságúra.
A töltelékből kb 1,5 cm vastag rudat formázunk és a tészta szélétől 2 cm-re lerakjuk a tésztára. Óvatosan rátekerjük a tésztát a töltelékre, majd ahol összeér a tészta ott elvágjuk és alaposan összenyomkodjuk. Nagyon alaposan járjunk el. Folyamatosan amíg készítjük a bejgliket figyeljük, hogy nyílik-e és újra nyomkodjuk össze. Nehezen lehet összeilleszteni.
Sütőpapíros tepsire rakjuk úgy, hogy az illesztés alulra kerüljön.
Lekenjük felvert egész tojással, majd hűtőbe rakjuk 30 percre.
Sajnos a diétás bejgli teteje nem lesz márványos.
Ha a fehérje is megszáradt, akkor egy késsel felszeleteljük a rudakat kb 2-2,5 cm-es darabokra. Egymás mellé rakjuk legalább fél cm távolságra egymástól szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire.
Ha készen vagyunk előmelegítjük a sütőt alul-felül sütésen 180 fokra.
Így sütjük kb 25-30 percig, vagyis addig, amíg szép barna színt nem kap a teteje.
receptek További receptek cukor- és finomlisztmentes kategóriában



receptek További receptek Édes kategóriában



