Diétás formakenyér
Cukor- és finomlisztmentes

Diétás formakenyér

Kelt tészta Kenyér
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Az egyszerű és gyorsan elkészíthető toast-, más néven forma-kenyér egy különleges kenyérfajta, melyet jellemzően sűrűbb tészta és vékony, puha héj jellemez. Ez a ínycsiklandó kenyér könnyedén elkészíthető, és a végeredmény ideális alapanyagot biztosít melegszendvicsek készítéséhez. A kenyér magában hordozza a varázslatos illatokat és az ízeket, ráadásul a teljes kiőrlésű lisztből készült verziója rostban gazdag alternatívát nyújt az egészséges étkezéshez.

Hozzávalók

  • 45 dkg (450 g) teljes kiörlésű búzaliszt (BTKL)
  • 8 dkg (80 g) búzasikér
  • 2 tk (10 g)
  • 20 g friss élesztő
    VAGY
    6 g szárított élesztő
  • 3,5 dl (350 g) víz
  • 25 g vaj

A recept

A lisztbe belekeverjük a sót és a búzasikért, a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, beleöntjük a langyos vizet. Összekeverjük, majd belerakjuk a hideg vajat. Az egészet kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz. Egy kb. 30x10 cm-es püspökkenyérformát kivajazunk és belisztezünk vagy szilikonos sütőpapírral kibéleljük.

3 db egyszerre befér ekkora sütőformából a sütőbe.

Dagasztás után 40 percet kelesztjük, majd azonnal a püspökkenyérformába nyomkodjuk. Így is kb. 30 percig kelesztjük. Megvárjuk, hogy kicsit felpúposodjon a tésztánk, de ne legyen nagyon púpos, mert akkor sütés közben összeesik. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra alsó-felső sütési módban, a gőzteret alkalmazva. Mielőtt a kenyeret a sütőbe tolnánk, lespricceljük vízzel a felületét, és kb. 30–35 perc alatt szép pirosra sütjük. Amikor kivesszük a sütőből, azonnal rácsra borítjuk és ismét adunk neki egy kis vizes spriccelést. Hideg helyre tesszük hűlni.

Hírdetés

Én ezt a formát használom. Nagyon szeretem, mert nem kell bele sütőpapír és 3 db elfér belőle a sütőben egyszerre.

Kérlek vedd figyelembe, hogy ezek az értékek csupán becslések, amely az alapanyagok és a pontos mérések függvényében változhatnak. A megfelelő eredményhez mindig ajánlott ellenőrizni az alapanyagok pontos tápanyagtáblázatát és minden sütésnél pontos méréseket érdemes végezni.

100 g kenyér tartalmaz

Energia

231 kcal

968 kJ

Zsír

3 g

Szénhidrát

32 g

Fehérje

14 g

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.