Diétás fonott kalács
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
RegisztrációHozzávalók
650 g sós kalácshoz (28,14 g CH/100 g)
- 30 dkg (300 g) teljes kiörlésű búzaliszt (BTKL)
- 5 dkg (50 g) búzasikér
- 1 tk (5 g) só
- 1,5 dkg (15 g) friss élesztő VAGY 4 g szárított élesztő
- 1 tojássárgája
- 30 g sütőmargarin VAGY 30 g vaj
- 1,5 dl (150 g) víz
- 1 dl (kb 100 g) habtejszín (cukrozatlan)
- 3 g édesítőszer (negyedannyi típusú)
- kenéshez egy egész tojás (M-es)
650 g édes kalácshoz
- 30 dkg (300 g) teljes kiörlésű búzaliszt (BTKL)
- 5 dkg (50 g) búzasikér
- 1 csipet só
- 1,5 dkg (15 g) friss élesztő VAGY 4 g szárított élesztő
- egy tojássárgája
- 30 g sütőmargarin VAGY 30 g vaj
- 1,5 dl (150 g) víz
- 1 dl (kb 100 g) habtejszín (cukrozatlan)
- 10 g édesítőszer (negyedannyi típusú)
- kenéshez egy egész tojás (M-es)
A recept
A lisztet és a sikért egy tálba rakjuk és belekeverjük a sót valamint az édesítőszert is. A közepében mélyedést csinálunk.
Ide morzsoljuk az élesztőt és erre öntjük a langyos tejszínes vizet.
Belerakjuk a tojássárgáját, valamint a hideg margarint (vajat) is darabokban.
Kidagasztott tésztát egy órát kelesztjük langyos helyen, ha letelt az egy óra, akkor deszkára borítjuk. Annyi részre vesszük, ahányas fonást szeretnénk készíteni és gombócokká formázzuk őket.
15 percet hagyjuk kelni a gombócokat, majd kilapítjuk őket, felteketjük és így sodrunk belőle rudat és megfonjuk a kalácsot a tetszőleges fonással.
Ha készen van, akkor szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és felvert egész tojással megkenjük a tetejét.
Kelni hagyjuk kb 30-45 percet. Minimum duplájára keljen.
Kelesztés közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra alul felül sütésen.
Ismét lekenjük a tetejét tojással.
Forró sütőbe tolva kb 30perc alatt készre sütjük. Ha már szépen megpirult jó is.
Jó étvágyat hozzá!