Diétás felhő pogácsa
Cukor- és finomlisztmentes

Diétás felhő pogácsa

Kelt tészta Sós Pogácsa
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Amikor a felhő pogácsa receptet megírtam biztos voltam benne, hogy kell egy diétás verziót készítenem belőle. Így jött létre ez a diétás pogácsa recept, ami biztosan nem fog csalódást okozni. A "korpás" dolgokat nem kedvelők is szívesen ették. Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják!

Hozzávalók

85 db 4 cm-es pogácsához

  • 55 dkg (550 g) teljes kiörlésű búzaliszt (BTKL)
  • 10 dkg (100 g) búzasikér
  • 25 dkg (250 g) sütőmargarin
    VAGY
    25 dkg (250 g) vaj
  • 4 tk (20 g)
  • 25 g (fél kocka) friss élesztő
    VAGY
    egy zacskó (7 g) szárított élesztő
  • 1,4 dl (140 g) víz
  • egy darab egész tojás (M-es)
  • 165 g tejföl (20%)
  • 10 dkg (100 g) reszelt trappista sajt
  • kenéshez egy db tojássárgája

A recept

A lisztet és a sikért összemorzsoljuk a margarinnal és a sóval, belekeverjük a sajtot, majd a közepébe mélyedést készítünk és ide morzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos vizet. Hagyjuk felfutni, majd belerakjuk a tejfölt és a tojást. Kidagasztjuk a tésztát. Nem baj ha nem válik el az edény falától. Mivel zsíros tészta akkor is össze tudjuk szedni. Ne tegyünk bele több lisztet! Meleg helyen 30 percig kelesztjük.

Kinyújtjuk és háromszor meghajtogatjuk a megkelt tésztát. A hajtogatások között 20 percig pihentetjük. Amikor készen van az utolsó hajtogatás is, kinyújtjuk ujjnyi vastagra. Kis méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Lásd Videó.

Megkenjük tojássárgájával, majd megszórhatjuk apróra vágott tökmaggal (egyéb magvakkal) vagy reszelt sajttal. Ha szeretnénk a tetejét is megsózhatjuk nagyon finom lesz tőle.

Miután a tepsibe tettük szilikonos sütőpapírra a pogácsákat, még addig kelesztjük, amíg melegszik a sütő (kb. 15-20 perc)

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 perc alatt pirosra sütjük a felhő pogácsákat.

Hajtogatáshoz segítséget a fehér lisztes verzió videójában találsz:

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.