Csörögefánk
Hagyományos

Csörögefánk

Kelt tészta
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Mindenki emlékszik arra, amikor a nagymamája csörögefánkot sütött, és az egész konyhát belengte az édes illat. Könnyű és ellenállhatatlan – pont olyan, ahogy gyerekkorunkban szerettük. Most itt az idő, hogy te is elkészítsd, és visszahozd ezeket az ízeket a saját konyhádba.

Hozzávalók

Fánkhoz (kb. 25 db)

  • 50 dkg (500 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 2 ek (40 g) sertészsír
  • 50 g porcukor
  • pici (3g)
  • 25 g friss élesztő
  • 1 db tojás (M-es)
  • 200 g tejföl (20%)
  • 1 dl (100 g) tehéntej (2,8%)

Sütéshez

  • bő tűzforró napraforgóolaj

Fogyasztáshoz

  • ízlés szerint porcukor
  • ízlés szerint vaníliás cukor
  • ízlés szerint sárgabaracklekvár

A recept

A csörögefánk elkészítéséhez a lisztet a pici sóval összekeverjük, majd a sertészsírral összemorzsoljuk, ezután a közepébe mélyedést készítünk belszórjuk a porcukort és idemorzsoljuk az élesztőt, majd ráöntjük a kézmeleg hőmérsékletű tejet, megvárjuk míg felfut az élesztő. Ha az élesztő elkezd feljönni a tej tetejére, akkor hozzákeverjük a tojást és a tejfölt.

Az alapanyagokat alaposan összedolgozzuk, amíg lágy, rugalmas tésztát kapunk. A tésztát 20-30 percig hagyjuk kelni. Pihentetés után enyhén lisztezett felületen 3-5 mm vékonyra nyújtjuk, majd rombusz alakúra vágjuk, a közepét bevágjuk, és mindkét csücskét áthúzzuk rajta. Egyik csücskét fentről le hajtjuk a másik csücskét lentről fel. Lásd a videón.

Ezután lisztezett felületen letakarva kb. 10 percet kelesztjük szobahőmérsékleten.

A fánkokat bő, kb. 170-180°C-os olajban aranybarnára sütjük, oldalanként körülbelül 1 perc alatt. A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja, végül vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk. 

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.