
Csörögefánk
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
Regisztráció

Hozzávalók
Fánkhoz (kb. 25 db)
-
50 dkg (500 g) búzafinomliszt (BL 55)
-
2 ek (40 g) sertészsír
-
50 g porcukor
-
pici (3g) só
-
25 g friss élesztő
-
1 db tojás (M-es)
-
200 g tejföl (20%)
-
1 dl (100 g) tehéntej (2,8%)
Sütéshez
-
bő tűzforró napraforgóolaj
Fogyasztáshoz
-
ízlés szerint porcukor
-
ízlés szerint vaníliás cukor
-
ízlés szerint sárgabaracklekvár

A recept
A csörögefánk elkészítéséhez a lisztet a pici sóval összekeverjük, majd a sertészsírral összemorzsoljuk, ezután a közepébe mélyedést készítünk belszórjuk a porcukort és idemorzsoljuk az élesztőt, majd ráöntjük a kézmeleg hőmérsékletű tejet, megvárjuk míg felfut az élesztő. Ha az élesztő elkezd feljönni a tej tetejére, akkor hozzákeverjük a tojást és a tejfölt.
Az alapanyagokat alaposan összedolgozzuk, amíg lágy, rugalmas tésztát kapunk. A tésztát 20-30 percig hagyjuk kelni. Pihentetés után enyhén lisztezett felületen 3-5 mm vékonyra nyújtjuk, majd rombusz alakúra vágjuk, a közepét bevágjuk, és mindkét csücskét áthúzzuk rajta. Egyik csücskét fentről le hajtjuk a másik csücskét lentről fel. Lásd a videón.
Ezután lisztezett felületen letakarva kb. 10 percet kelesztjük szobahőmérsékleten.
A fánkokat bő, kb. 170-180°C-os olajban aranybarnára sütjük, oldalanként körülbelül 1 perc alatt. A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja, végül vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
receptek További receptek hagyományos kategóriában



receptek További receptek kelt tészta kategóriában



