Csíkos kifli
Hagyományos

Csíkos kifli

Kelt tészta Édes
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
A csíkos kifli-t úgy képzeljétek el, mint egy kakaós kalácsot csak máshogy van formázva. Nálunk a gyerekek nagy kedvence és tejmentesen is sokszor készült nálam, amíg kicsik voltak.

Hozzávalók

  • 80 dkg (800 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 4 dl tehéntej (2,8%)
    VAGY
    4 dl növényi tej
  • 3 dkg friss élesztő
    VAGY
    kb 10 g szárított élesztő
  • 20 dkg (200 g) kristálycukor
  • 6 ek napraforgóolaj
  • 1 db tojás (M-es)
  • csipet

A kakaós tésztához

  • 2 ek holland kakaópor
  • kevés víz

Kenéshez

  • 1 db tojás (M-es)

A recept

Langyos "tejben" az élesztőt egy csipet cukor társaságában felfuttatjuk. A többi hozzávalóval összekeverjük, majd sima felületű tésztát dagasztunk belőle. Ha kész, akkor elfelezzük a tésztát.
A kakaót annyi vízzel elkeverjük (nem kell sok hozzá), hogy krémes állagú legyen, ezt hozzátesszük az egyik fél tésztához és alaposan beledolgozzuk. Letakarva duplájára kelesztjük őket. 

Csíkos kifli

Megkelt tészták

Ha megkelt 3-3 részre osztjuk. Lisztezett deszkán előbb egy fehér, majd egy kakaós tésztából kb. 28-30 cm átmérőjű kört nyújtunk. A fehérre tesszük a kakaóst, és egy éles késsel 8 cikkre vágjuk.

Csíkos kifli

Egymásra helyezzük a két lapot

Csíkos kifli

8 egyforma cikkre vágjuk

A külső szélesebbik felétől kezdve feltekerjük őket. 

Egy tojást villával felverünk és megkenjük a kifliket.

Csíkos kifli

Sütés előtt

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd ismét letakarjuk és még 30 percig kelesztjük.

180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt sülnek készre.

Csíkos kifli

Jó étvágyat hozzá!

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.