Császárzsemle
Hagyományos

Császárzsemle

Kelt tészta Zsemle
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Sokan érdeklődtek, hogy van-e császárzsemle receptem. Őszintén bevallom sosem kóstoltam, így rászántam magam és vettem egy darabot, hogy tudjam mit kell elkészíteni. Az első reakcióm az volt, hogy ilyen rosszat nem tudok sütni, de a lényeget leszűrtem. Egy enyhén édeskés inkább kenyérszerű tészta volt. Szerintem egészen jól sikerült leutánoznom.

Hozzávalók

  • 65 dkg (650 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 2 lapos kk (10 g)
  • 2 lapos kk (10 g) kristálycukor
  • 25 g (fél kocka) friss élesztő
    VAGY
    1 csomag (7 g) szárított élesztő
  • 2 dl tehéntej (2,8%)
  • 2 dl víz
  • 50 g szoba hőmérsékletű vaj

A recept

A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos vizes tejet. Belerakjuk a puha vajat. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz.

Dagasztás után 40 percet kelesztjük, 12 db-ba vágjuk (kb 95 g/db) 

Finoman megsodorjuk mindegyik darabot külön egy-egy kb 45 cm-es rúddá. Egy kis kört formázunk, laza csomót kötünk és rátekerjük a tésztát önmagára. A két végét össszecsípük és alul és kicsit megigazgatjuk.

Videón a formázás 11:20-tól látható

Szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk a zsemléket.

Ha mind a tepsin van 210 fokra előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen. 

Csak addig kelnek a zsemlék, amíg melegszik a sütő. Ez kb 15 perc. 

A sütő aljába tetszünk vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel így gőz keletkezik bent)

Mielőtt a sütőbe tolnánk lespricceljük vízzel a zsemlék felületét.

Kb 15 perc alatt szép pirosra sütjük őket. Amikor kivesszük adunk nekik megint egy kis vizes spriccelést. Hideg helyre tesszük hűlni.

Vélemények

  • Isteni finom, puha, ízletes és tudjuk, mit tartalmaz, sokáig friss marad! Szeretem a pontos receptjeidet, ahogy dagasztom, a tészta sima és selymes lesz!
    Csabáné

    Csabáné

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.