Citromos piskótatekercs
Hagyományos

Citromos piskótatekercs

Desszert
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
A kisfiamnak sütött CITROM TORTA sikerén felbuzdulva idén Húsvétkor egy citromos piskótatekercs-et készítettem az ünnepi asztalra. Nagyon finom lett ez a verzió is.

Hozzávalók

Piskótához

  • 4 tojás (M-es)
  • 200 g kristálycukor
  • 1 dl víz
  • 135 g búzafinomliszt (BL 55)
  • 6 g sütőpor

Krémhez

  • 200 g cukrászhab
  • 125 g tejföl (20%)
  • 50 g porcukor
  • 30 g citromlé
  • egy egész citrom héja
  • 1 zacskó express zselatin fix

Csokibevonathoz

  • 25 g sütőmargarin
  • 25 g kristálycukor
  • 8 g holland kakaópor
  • 10 g tehéntej (2,8%)

A recept

Elkészítjük a piskótát. A tojások sárgáját a cukorral és a langyos vízzel habosra verjük úgy, hogy a vizet csak apránként öntjük hozzá. Addig verjük, amíg a cukor el nem olvad.

Belekeverjük a sütőporos lisztet.

A tojásfehérjéket is kemény habbá verjük és a keverékbe óvatosan belekeverjük.

A nagy méretű gáztepsibe szilikonos sütőpapírt terítünk és beleöntve a piskótát 180 oC-on előmelegített sütőben alul-felül sütéssel megsütjük (tűpróba).

Még melegen lehúzzuk róla a sütőpapírt aztán azzal együtt feltekerjük. Így a piskóta feltekertve hűl ki és "emlékezni" fog erre a formára.

Citromos piskótatekercs

Melegen feltekerve

Amíg hűl a piskóta, akkor a tejfölt kikeverjük a citromlével, a citrom héjával és a porcukorral valamint ide keverjük a zselatin fixet is. Felverjük a tejszínt habbá, majd óvatosan összeforgatjuk a krémmel.

A kihűlt piskótát kitekerjük, majd megkenjük a krémmel és újra feltekerjük. Nyilván most már a sütőpapír nélkül. :)

Citromos piskótatekercs

Megkenve

A máz hozzávalóit egy lábasba mérjük, majd lassan melegíteni kezdjük. Ha felolvadt a margarin, akkor kicsit magasabbra rakjuk a hőmérsékletet és picit hagyjuk bugyogni a mázat.

Ha szép fényes a keverékünk, akkor levesszük a tűzről és a tésztára csurgatjuk egy kanál segítségével.

Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen az egész süti szeletelés előtt.

Szeletelve tálaljuk.

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.