Citromos piskótatekercs
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
RegisztrációHozzávalók
Piskótához
- 4 tojás (M-es)
- 200 g kristálycukor
- 1 dl víz
- 135 g búzafinomliszt (BL 55)
- 6 g sütőpor
Krémhez
- 200 g cukrászhab
- 125 g tejföl (20%)
- 50 g porcukor
- 30 g citromlé
- egy egész citrom héja
- 1 zacskó express zselatin fix
Csokibevonathoz
- 25 g sütőmargarin
- 25 g kristálycukor
- 8 g holland kakaópor
- 10 g tehéntej (2,8%)
A recept
Elkészítjük a piskótát. A tojások sárgáját a cukorral és a langyos vízzel habosra verjük úgy, hogy a vizet csak apránként öntjük hozzá. Addig verjük, amíg a cukor el nem olvad.
Belekeverjük a sütőporos lisztet.
A tojásfehérjéket is kemény habbá verjük és a keverékbe óvatosan belekeverjük.
A nagy méretű gáztepsibe szilikonos sütőpapírt terítünk és beleöntve a piskótát 180 oC-on előmelegített sütőben alul-felül sütéssel megsütjük (tűpróba).
Még melegen lehúzzuk róla a sütőpapírt aztán azzal együtt feltekerjük. Így a piskóta feltekertve hűl ki és "emlékezni" fog erre a formára.
Melegen feltekerve
Amíg hűl a piskóta, akkor a tejfölt kikeverjük a citromlével, a citrom héjával és a porcukorral valamint ide keverjük a zselatin fixet is. Felverjük a tejszínt habbá, majd óvatosan összeforgatjuk a krémmel.
A kihűlt piskótát kitekerjük, majd megkenjük a krémmel és újra feltekerjük. Nyilván most már a sütőpapír nélkül. :)
Megkenve
A máz hozzávalóit egy lábasba mérjük, majd lassan melegíteni kezdjük. Ha felolvadt a margarin, akkor kicsit magasabbra rakjuk a hőmérsékletet és picit hagyjuk bugyogni a mázat.
Ha szép fényes a keverékünk, akkor levesszük a tűzről és a tésztára csurgatjuk egy kanál segítségével.
Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen az egész süti szeletelés előtt.
Szeletelve tálaljuk.