
Burgonyás zsemle
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
Regisztráció

Hozzávalók
A recept
A krumplit kockákra vágva az 5 g sóval és kb. 3 dl vízzel feltesszük főni.
A lisztbe belekeverjük a sót és a közepében kialakított mélyedésbe szórjuk a cukrot, majd rámorzsoljuk az élesztőt.
A kihűlt krumplit leszűrjük, miközben lemérjük a főzővíz mennyiségét. Ezt legegyszerűbben mérleggel tudjuk megtenni. A főzővíz mennyiségét kiegészítjük 300 g-ra (3 dl-re).
Az élesztőre öntjük a kézmleg és 3 dl-re kiegészített főzővizet, majd a villával összetört krumplit is beletesszük. Végül ha felfutott az élesztő (felúszik a víz tetejére), akkor megy bele az olaj. Kidagasztjuk a tésztát, majd 45 percig hagyjuk kelni. NAGYON LÁGY A TÉSZTA!
Lisztezett deszkára borítjuk és 100 g-os darabokra vágjuk. Igen tudom, nagyon ragad és lágy, de lisztezzétek bátran a formázásnál. Ezeket a darabokat gömbölyítjük és újabb 15 percet pihentetjük letakarva őket.
Megformázzuk őket oly módon, hogy a bőven lisztezett pulton a tenyerünkbe fogva a lisztbe mártott gombócot körbe körbe mozgatjuk. Lásd VIDEÓ.
A formázást követően 20-30 percet kelesztjük őket a "gyűrött" oldalukkal lefelé egy lisztezett sütőpapíros tepsin letakarva konyharuhával.

Sütés előtt
Amikor lejárt az idő óvatosan egy lapáttal alá nyúlva megfordítjuk őket, hogy a "gyűrött" felük legyen felfelé. Ekkor melegítjük elő a sütőt 220 fokra alul felül sütésen úgy, hogy egy tálban vizet rakunk be, hogy gőz keletkezzen a sütőtérben. Így még kelnek a zsemlék 10-15 percet, amíg melegszik a sütő.
Ne aggódjunk, hogy lapos és nagyon puha a tészta, majd a sütőben szépen felemelkedik.
Sütés előtt vízzel spricceljük, majd előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt szép barnára sütjük őket.

Isteni kívül-belül
receptek További receptek hagyományos kategóriában



receptek További receptek zsemle kategóriában



