Békebeli ropogós kifli
Hagyományos

Békebeli ropogós kifli

Kelt tészta Kifli
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Ismeritek azt a kiflit, ami kívül ROPOGÓS belül vaj puha, de nem nyomódik össze és nincs élesztő íze és, ami a legfontosabb LETEKERHETŐ? Ez a kifli nem finom ez MENNYEI. Édesanyámnak sütöttem a születésnapjára és azt mondta, hogy gyerekkora óta nem evett ilyen finom kiflit.

Hozzávalók

  • 50 dkg (500g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 2 tk (10 g)
  • 20 g friss élesztő
    VAGY
    6 g szárított élesztő
  • 5 dkg (50 g, egy nagy ek) tejföl (20%)
  • 2 dl (200 g) tehéntej (2,8%)
  • 1 dl (100 g) víz

A recept

(Nem tévedés tényleg nem kell külön zsiradékot tenni a tésztába)

Teljes elkészítési idő kb 2-3 óra a liszt kimérésétől a kihűlésig. De nem kell megijedni nem kell végig mellette állni. Vágjatok bele bátran.

A tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk annyira, hogy kellemes meleg legyen, de ne forró.

A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos tejfölös keveréket.

Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk a kifli tésztáját.

Dagasztás után 40-45 percet kelesztjük, 8-10 db-ba vágjuk (kb 85-110 g/db), gombóccá formázzuk. 

10 percet pihentetjük a gombócokat. Ez azért kell, hogy könnyen formázhatóvá váljon.

Megformázzuk kiflinek. Lent találsz videót

Szilikonos sütőpapíros tepsin kelesztjük őket úgy, hogy a vége mindig alulra kerüljön különben sütés közben "kinyílik" a kiflink.

220 fokra előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen. A sütő aljába tetszünk 1 dl vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel így gőz keletkezik bent)

Mielőtt a sütőbe tolnánk lespricceljük vízzel a kiflik felületét úgy, hogy sehol ne maradjon lisztes, mert ahol nem kap vizet ott nem lesz szép színe.

Ha nagyon meleg van a konyhában, akkor csak addig kelesztjük a megformázott kifliket, amíg melegszik a sütő, de télen van hogy 30 perc is kell nekik.

10-15 perc sütés után (nálam 13 perc), amikor már látszik, hogy elkezdett pirulni levesszük a hőmérsékletet 200 fokra és bekapcsoljuk a légkeverést.

Innentől kezdve 3-5 perc alatt (nálam 4 perc) szép pirosra sütjük a kifliket.

Amikor kivesszük adunk neki egy kis hideg vizes spriccelést. Rácsra tesszük hűlni.

A tészta nagyon ruganyos nagyon vékonyan olajozott felületen szép vékonyra nyújtható. Próbáljuk meg minél vékonyabbra nyújtani és szorosan felcsavarni úgy, hogy közben kifelé sodorjuk a tenyerünkkel.

További tippjeim


Vélemények

  • Retró kifli receptet kerestem és a Kalci oldalon találtam. 63 éves vagyok, sok mindent láttam, csináltam, sütöttem már életemben, de ilyen finom kiflit kb. 45 éve nem ettem! Egyszerűen tökéletes! A férjem el van ájulva tőle, a lánykám imádja a bolti retró kiflit, de én inkább az itthon sütött péksüteményre szavazok, már csak a Te recepted szerint csinálom ezután.

    Sandra

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.