Ballagási pogácsa tarisznyába
Hagyományos

Ballagási pogácsa tarisznyába

Kelt tészta Sós Aprósütemény
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Mint tudjuk, minden ballagási tarisznya tartalmaz egy pogácsát. Annak idején engem kértek fel a gyerekek ovis ballagásakor, hogy készítsem el őket. Rengeteget gondolkodtam akkor, hogy milyen pogácsát válasszak, ami nemcsak finom, hanem hosszú ideig el is áll, anélkül, hogy megromlana. Így egy masszívabb, omlós tésztát készítettem, ami nem penészesedik be, hogy bármelyik kis ballagó esetleg kedvet kap megkóstolni, élvezhesse. Örömmel mondom, hogy a pogácsák nemcsak aranyosak és finomak lettek, de évek múlva is ehetőek! Büszkén tekintek vissza azokra az időkre, és remélem, hogy lesz olyan, akinek segítek ezzel a kis ballagási pogácsa recepttel.
Ballagási pogácsa tarisznyába

Galéria

1 kép

Hozzávalók

Tésztához

  • 20 dkg (200 g) sütőmargarin
  • 30 dkg (300 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 150 g apróra reszelt trappista sajt
  • 15 g
  • 30 g tejföl (20%)
  • 1 tojássárgája

Tetejére

  • apróra reszelt trappista sajt
  • kenéshez tojásfehérje

A recept

A margarint a liszttel elmorzsoljuk. Hozzákeverjük a többi hozzávalót, majd 10-20 percet pihentetjük hűtőben. 

Ne hagyjuk bent sokáig, mert akkor nagyon kemény lesz a tészta, és nehezen nyújtható.

Kb. 1,5 cm vékonyra kinyújtjuk.

Legkisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Sütőpapíros tepsibe rakjuk a darabokat, majd a hűtőbe tesszük kb 10-20 percre, hogy a margarin visszadermedjen.

Ha "megkeményedett", akkor megkenjük tojásfehérjével és megszórjuk sajttal.

Előmelegített sütőben sütjük 160 °C-on légkeverésen, vagy 180 °C-on alul felül sütésen, addig amíg szépen megpirul a sajt a ballagási pogácsa tetején.

Ha kihűlt, akkor egy kis darab folpackba csomagoljuk és úgy tesszük a tarisznyába.

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.